Сигурност в целия регион на Източното Средиземноморие, енергийни коридори, икономика

...
Сигурност в целия регион на Източното Средиземноморие, енергийни коридори, икономика
Коментари Харесай

САЩ искат да използват Гърция за енергийните си интереси

Сигурност в целия район на Източното Средиземноморие, енергийни коридори, стопанска система дружно с вложения - този триптих отразява всичко за почналото в събота посещаване на гръцкия министър председател Алексис Ципрас в Съединени американски щати , който на следващия ден ще има среща с президента Доналд Тръмп, написа изданието Нюз.ин.

Ако сигурността в Източното Средиземноморие след утежняването на американско-турските връзки ще е главен акцент в контактите на Ципрас, то другият негов акцент сигурно ще е енергетиката.

Съединени американски щати желаят повече отвсякога да употребяват Гърция като опция за пробутване на енергийните им ползи. Изборът на Тръмп до момента не е довел до енергийна диверсификация в региона и до реализация на стратегическата цел на Съединени американски щати за отделяне на Европа от Русия, макар предизборната му изразителност. Но неговата администрация работи в тази тенденция.

В реалност американците виждат в Гърция " опция " за пробутване на енергийните си желания в целия район на Югоизточна Европа, в който те ще се опитат в идващите години да разрушат доминирането на Москва и, за какво не, да задоволят потребностите на страните от тази част на света с американски шистов газ при положение, че дефинитивно бъде кръстосан съветският път на синьото гориво от Украйна.

Всички те свидетелстват за растящия американски интерес в района. Наред с газопровода ТАР, като стратегически се прави оценка и последователно набиращата скорост " отвесна ос " - България, Румъния, Сърбия, Унгария.

Публична загадка е, че американците виждат в не чак толкоз далечно бъдеще - след 2020 година - опция за енергиен " десант " в региона, а за какво не и в Украйна, т.е. пред вратата на Москва, отслабвайки по този метод по-нататъшната съветска геополитическа мощност.

Въпросът тук е на първо място дали американците ще могат да " ударят " надолу цените на " Газпром ", а също и до каква степен страните - евентуални техни клиенти - са склонни да платят за енергийната си сигурност, т.е. те да не се опасяват всяка зима, че украинците могат да им спрат кранчетата на тръбите, написа още Нюз.ин.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР