Сигурно сте чували, че който е кален за студеното време,

...
Сигурно сте чували, че който е кален за студеното време,
Коментари Харесай

Как да калим тялото си за студените дни

Сигурно сте чували, че който е кален за студеното време, е по-защитен от настинки и други инфекции. Но дали това е правилно? И в случай че да, по какъв начин е най-правилно да калим организма си?
В обществените мрежи постоянно виждаме хора, които тичат боси или се хвърлят по бански в снега. Някои спортни натури пък се кълнат, че джогингът на минусови температури по къси панталони или плуването в ледени води вършат чудеса за дълголетието. Да, тези занимания носят доста адреналин по време на изолацията. Но дали в действителност са потребни?
Със сигурност каляването с периодично повтаряне на топло и студено прави имунната ни система по-гъвкава. Така тя привиква с сходни амплитуди и може да реагира по-добре при рискови температури. Къде обаче са границите на здравословното приучване и кои способи са най-ефективни - вижте в идващите редове.
Спорт
Редовните тренировки са витално значими за здравето ни през цялата година. Спортът навън през зимата носи спомагателни изгоди за организма. Имунната система става по-устойчива. Освен това се счита, че при ниски температури се изгарят повече калории. А наднорменото тегло затормозява имунната система. Производството на левкоцити при спорта навън също се усилва. За каляването обаче има едно доста значимо предписание:
Всяко предизвикателство поддържа в кондиция имунната система!
Всяка активност, която води до изтощеност – отслабва имунната система!
Затова зимният джогинг по къси панталонки е неприятна концепция. Когато излизаме на разходка или да спортуваме, би трябвало сме добре облечени. Защо? При заплаха от премръзване тялото инстинктивно редуцира оросяването в крайниците и по този начин се попречва усвояването на потребни субстанции. След спорт също по този начин е значимо оптимално бързо да сменим мокрите облекла. В противоположен случай е прекомерно евентуално да настинем.
Редуване на топло и студено
 Тази плодова салата ще укрепи имунната ти система Тази плодова салата ще укрепи имунната ти система
Добрата имунна система в никакъв случай не е била по-важна. Най-добрият метод да я поддържаме постоянно е бил посредством естествени артикули, вслушвайки с...
Доказано ефикасен при каляването на организма е методът на Кнайп. При него тялото се излага ту на топло, ту на студено. Ако искаш да практикуваш този способ обаче, най-добре го направи вкъщи под душа. Застани под топлата бликам за 2 минути. След това си направи леден душ за още 2 минути. Цялата процедура може да се повтори още два пъти.
Сауна
Редовните визити в сауната вършат организма по-устойчив на настинки и вирусни болести. Този способ усъвършенства кръвообращението и обмяната на веществата. Същевременно интензивното потене изкарва токсините от тялото. Тук още веднъж има периодично повтаряне на топло и студено, само че лекарите предлагат след сауна да си създадем душ с хладка вода, а не с ледена. Охлаждането би трябвало да стартира последователно от краката и ръцете.
Не забравяй! Спортът, сауната и каляването с топло и студено са мощно противопоказни при простуда.
Тези, които желаят да поддържат мощен имунитет през зимата, могат да последват и тези потребни препоръки:
Излизай на слънце при всяка опция. Това несъмнено усъвършенства настроението и ти обезпечава нужната доза витамин D; Избягвай студените крайници . Ако работиш на бюро, не забравяй да раздвижваш крайниците си и да ставаш понякога. Помагат още методът на Кнайп и дебелите чорапи; Яж сезонни плодове и зеленчуци ; Общувай пълноценно със фамилията си и не занемарявай физическите контакти с колегата. Състоянието на душeвността има директно въздействие върху здравето и имунната ни система.
Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР