Сигурно си чувала приказката, че за да можеш да обичаш

...
Сигурно си чувала приказката, че за да можеш да обичаш
Коментари Харесай

Изкуството да обичаш себе си

Сигурно си чувала приказката, че с цел да можеш да обичаш различен човек, първо е належащо да обичаш себе си. Много от нас имат положително самочувствие, само че не и изключително дълбока обич към себе си. Вероятно се радваш на своите способности и гении, както и на дните, в които косата ти стои добре, само че способна ли си да се обичаш, даже когато си изправена пред тестване? Можеш ли да се обичаш, когато пробваш нещо безусловно ново? А когато някой те отхвърля? Или когато спориш с някого? Можеш ли да се обичаш, даже когато забелязваш, че остаряваш?

“Аз не се одобрявам. Всъщност съм бясно влюбена в себе си! ” – Мей Уест

Много от нас, било то и притежателки на положително самочувствие, не се грижат задоволително добре за себе си. Нека поясним – положителната грижа за себе си в действителност би включвала задоволително сън, здравословно хранене, подобаващ спорт и вдишване на задоволително количество вода. Но на доста от нас евентуално се случва да се храним здравословно, а в това време да си разрешаваме прекомерно количество вино, единствено с цел да вършим компания на близките. Само че в случай че в действителност обичахме себе си, бихме се съобразили с потребностите на личното си тяло и нямаше да слагаме това другите да ни възприемат за “готини ” преди всичко. Тогава бихме уважавали личното си тяло, вместо да му предизвикваме ужасяващ махмурлук и щяхме да знаем, че добруването ни е по-важно от мнението на другите.

“Любовта към себе си е безусловната обич и почитание, които изпитваш към себе си, и те са толкоз дълбоки, толкоз постоянни и непоколебими, че избираш само обстановки и връзки, които отразяват същата безусловна обич и почитание – в това число връзката със себе си. ” – Кристин Арайло

Колко по-различен би бил моят живот в случай че бях бясно влюбена в себе си? Ако нямах самообладание да споделя себе си с другите хора? И то с верните хора, които са подобаващи за мен! Често се е случвало да давам обич, поддръжка, пари, внимание и сила на хора, организации и неща, които просто не са били за мен. Опитвах се да се впиша принудително. Любовта към себе си включва и самообладание, тъй че да позволиш на нещата да се случат в своето уместно време или пък да не се случат въобще. Понякога ще има и такива другари, които желаят да обичат единствено дребна част от нас и когато ние в действителност обичаме себе си, за нас това не е проблем. Любовта към себе си ти дава свободата да позволиш на хората към теб да бъдат такива, каквито са в реалност, без операции, догатки или упования. И, да, това не е елементарно!

“Сравняването на себе си с някой различен е акт на принуждение по отношение на себе си. ” – Янла Ванзант

Любовта към себе си изисква религия. Иска се самообладание и мощ, с цел да изчакаш до момента в който нещото, което искаш, се появи. Иска се знаене, че в случай че си вярна на себе си, един ден това, което искаш, ще се появи и ще ти носи доста наслада.

И тук има нещо доста значимо – да усещаш кое ти носи наслада. Когато се обичаш, можеш да усетиш по кое време нещо е вярното за теб и изпитваш наслада от него. И в това време е нужна храброст, с цел да можеш да благословиш изявлението, което не е минало сполучливо, или блестящото празненство, за което всички твои другари са получили покана, само че не и ти. Изисква се храброст, с цел да знаеш, че животът се случва тъкмо по този начин, както би трябвало.

“Това в действителност не е отменяне, а сортиране. ” – Робърт Нотър

Веднъж един умен човек ми сподели: “Обичам себе си толкоз, колкото обичам своя обичан. ” Интересен мироглед. Всъщност аз познавам себе си по-добре, в сравнение с всеки различен ме познава. Събрала съм тонове информация за себе си. Не всичко от тази информация е доста положително – въпреки всичко аз съм със себе си от самото начало, няма къде да избягам. Смятам, че да обичам себе си колкото се може повече, в действителност е практично и занимателно. Но просто е нещо ново. Не съм израснала с тази идея. Надявам се, че за бъдещите генерации любовта към себе си ще е нещо обикновено.

Може би любовта към себе си се случва сходно на метода, по който се влюбваме в различен човек. Първо го опознаваш и намираш дребни късчета подобие. “Уау! Харесва ми каква музика слуша! Харесва ми, че постоянно знае какво да каже! Харесва ми, че сортира облеклата си деликатно! ”. И по този начин един ден просто осъзнаваш по какъв начин всички тези неща, които харесваш, незабелязано са се трансформирали в обич. Така можем да се влюбим и в себе си, в случай че си отделим време да се опознаем и да прозрем какъв брой удивителни сме в действителност.

Превод и акомодация от материала на Патрисия Бийсен от rebellesociety.com

Инфо: http://zdravaistoria.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР