Сигналите за сексуално насилие в армията, които са представени в

...
Сигналите за сексуално насилие в армията, които са представени в
Коментари Харесай

Министерство на отбраната: Има сигнали за сексуално насилие в армията, но не и доказателства

Сигналите за полово принуждение в армията, които са показани в отчета за равнопоставеността между мъжете и дамите за 2023 година, не са били потвърдени и по тях няма заведени правосъдни каузи. Това прецизират от Министерството на защитата в известие до медиите.

Според отчета, който бе признат предходната седмица от Министерски съвет, девет дами, които работят за армията, или са партньорки на военни, са се оплакали от полов тормоз. Други 7 са подали сигнали за полово психическо принуждение, а 22 за полово физическо принуждение (включително обезчестяване или опит за такова).

Ето какво пишат от МО във връзка на изнесените данни:

Във връзка с признатия от Министерски съвет отчет за " Равнопоставеността на дамите и мъжете в България за
2023 година " и последвалите изявления, Министерството на защитата разяснява следното:

1. Посочените в отчета данни се отнасят за 2022 година и 2023 година

2. Всички данни са свързани със сигнали за принуждение и тормоз от военнослужещи и цивилни чиновници при осъществяване на служебните обвързване и в домашни условия, свързани с нерегламентирани етично-морални правила за държание на военнослужещите.

3. Всички постъпили сигнали са документирани и прегледани от Инспектората на Министерството на защитата и Служба " Военна полиция ", а някои и от Военна прокуратура.

4. Посочените в отчета, признат от Министерски съвет, на страница 75-та данни се отнасят единствено до постъпили сигнали, а не са действителни случаи на полов тормоз, полово психическо принуждение и полово физическо принуждение, (включително обезчестяване и опит за такова). Както през 2022 година, по този начин и постъпилите през 2023 година сигнали не съдържат случаи на потвърдено закононарушение (изнасилване). Няма заведени правосъдни каузи, което удостоверява тезата, че такива случаи действително няма.

Министерството на защитата употребява случая изрично да съобщи, че хората в армията остават наш главен приоритет. Ще продължим да демонстрираме нулева приемливост към деянията на принуждение във всичките му форми в сходство с Етичния кодекс за държание за военнослужещите. Всички сигнали, които постъпват, ще продължат да бъдат съответно проверявани и при подозрение за осъществено закононарушение ще бъдат излъчени на органите на правосъдната власт.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР