Сигнали за проблеми с машинното гласуване в десетки секции в

...
Сигнали за проблеми с машинното гласуване в десетки секции в
Коментари Харесай

„Блокира при разпечатката“: Защо хората се затрудняват с машинното гласуване?

Сигнали за проблеми с машинното гласоподаване в десетки секции в страната. Екипите на bTV се натъкнаха на поредност от усложнения на изборния развой.

На места някои от устройствата изобщо не участваха в изборния развой, а на други - имаше неизправности при разпечатването на разписките от устройствата след вота.

В по-ранните часове са постъпили всеобщо сигнали, че някои секции са се забавили с отварянето

„ В моята секция машината блокира при разпечатката “, гласи един от десетките постове в обществената мрежа. Той е от секция в столичното 39-то учебно заведение. Там сходен проблем през днешния ден е имало в половината от изборните пространства.

„ Гласува индивидът за двама претенденти, обаче изхвърля единствено единия. Например или единствено за областен, или единствено за общински кмет. За другия изхвърля единствено едно листче “, изяснява Красимир Янков, член на СИК.

„ Според мен е от хартията, тъй като е доста по-дебела от общоприетата “, твърди Теодор Пенев, ръководител на СИК.  

На някои места машините изобщо не са проработили

Заради софтуерен проблем пък в една от секциите в Русе изобщо не се стигна до гласоподаване с машина. „ Установихме, че няма да бъде отхвърлен казусът и получихме директива машината да не влиза в послание за изборния ден “, изясни Владимир Христов, дежурен инженер в „ Сиела Норма “.

Подобен проблем се появи и в секция в Пазарджик. А в секция във Владимирово още първият гласоподавател, подал вота си с машина, заяви за сериозен проблем.

„ Няма да се повтори резултатът с половин милион невалидни гласа ”, съобщи той

От „ Сиела Норма “ разясниха, че от Централната изборна комисия не са избрали несъответствуващ тип хартия, макар че били предупреждавани от производителя на машините.

„ Или желае да направи някаква договорка по отношение на хартията, или го прави съзнателно, с цел да се компрометира машинното гласоподаване – нямам друго пояснение. Пише го черно на бяло какви са условията, „ Смартматик “ също им го е написал “, изясни проф. Иван Тодоров, акционер и член на Съвета на шефовете в „ Сиела Норма “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР