Сигнали за полицейско насилие на протеста снощи. Български студент в

...
Сигнали за полицейско насилие на протеста снощи. Български студент в
Коментари Харесай

Сигнали за полицейско насилие на протеста снощи: Български студент в Хага е в тежко състояние в “Пирогов”

Сигнали за полицейско принуждение на митинга нощес. Български студент в Хага сега се намира в тежко положение в “Пирогов”.

От полицията обясниха, че униформени се ревизират за превишени права.
В същото време и в техните редици има трима съществено потърпевши.

Кошмарна нощ за родителите на 21-годишният студент по право в Хага Евгени Марчев. Часове наред търсят сина си. Откриват го в Трето районно. Майка му моли да го види за малко, защото е доктор.

„ Първите думи на сина ми бяха: Мамо не можеш да си представиш какъв брой са ни били… губих схващане на три пъти… Лицето беше оттекло. Гадеше му се “, споделя майката на студента от Хага.

Настояват за кола за спешна помощ. Пристига едвам сутринта. В „ Пирогов “ откриват комоцио. Евгени владее три езика, тренира бокс и плуване и ползите му са надалеч от улични сбивания и агитки.

„ Той бил в първите редици и почнали да ги бутат откъм гърба и те са поели негативите. Каза: Татко те ме пребиха има синини “, споделя Евгени Марчев, татко на потърпевшия.

С комоцио в „ Пирогов “ след митингите е настанен и още един млад мъж.

„ Разговарях с Балтов… при един подобен конфликт, няма печеливши, попаднали са просто в обстановката “, съобщи вътрешният министър Младен Маринов.

От полицейско принуждение се оплаква и Живко Джамяров. Стоял настрана на митинга поради пандемията. Категоричен е, че измежду множеството е имало провокатори.

„ Когато приближихме, тук на кордона бях на 2 метра и започнах да ги запитвам за какво не стопират провокаторите, при което бях напсуван на майка и ми беше споделил: Изчезвай. Свалям си маската, давам персоналната карта и когато си дадох персоналната карта, се нахвърлиха върху мен, заградиха се, по-натам да ме блъскат в кръг. Скриваха различен техен сътрудник, който ме дърпаха за паласките и с пестник ме удряше. Казваха: в този момент ще видиш какво ще се случи “, споделя Живко.

Униформените са били инструктирани да не употребяват мощ против стачкуващите, споделиха от Министерство на вътрешните работи. Трима от служителите на реда са ранени. И те са видели провокатори.

„ До последно държахме да нямаме никакво съоръжение. За да не се нагнетява напрежение сред нас и протестиращите. А действително протестиращите против нас бяха дами и деца, младежи - пристигнали, които не търсеха принуждение, само че имаше групи - сносно очевидно от наша страна, които търсеха насилие… Търсеха борба и сега, в който, по какъв начин да кажем, ескалира това напрежение, ние бяхме длъжни да упражним принуждение “, съобщи Кирил Петков, СПС.

„ Изведнъж почнаха към нас да летят някакви предмети, води, стъклени бутилки. Счупени са ми пръстите. Пострадах, до момента в който опитвахме да осигурим изтеглянето на рейсовете “, споделя Троян Златков, СПС.
От Столична дирекция на вътрешните работи демонстрираха фрагменти с експанзия от страна на протестиращите по отношение на служители на реда на митингите (ВИДЕО) Ранените на митинга служители на реда споделиха, че против тях са хвърчали камъни, стъклени бутилки и други предмети
Аз също пострадах – бях ударен от стъклена бутилка. Дори виждах индивида, който ми хвърли тази бутилка, само че до последно държахме да не настъпваме, да няма засегнати хора. Почнаха бутилки да хвърлят, със спрей ни напръскаха “, сподели Илия Гърков, Специализирани сили към Столична дирекция на вътрешните работи.

От Министерство на вътрешните работи чакат напрежение и конфликти на митингите и довечера.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР