Сигнали за опити за телефонни измами са получени в Областната

...
Сигнали за опити за телефонни измами са получени в Областната
Коментари Харесай

Телефонни измамници атакуват Шумен, представят се за полицаи

Сигнали за опити за телефонни измами са получени в Областната дирекция (ОД) на Министерство на вътрешните работи в Шумен, оповестяват от пресцентъра ѝ.

Жители от регионалния град са алармирали, че на стационарен телефон им е звънял чужд мъж, който се представял за контрольор Попов. Той казвал на хората, че работи в полицията, че се организира акция за задържане на измамници и молил за подпомагане за залавянето им.

От полицията предизвестяват, че по схемата за оказване на подпомагане главен прийом, който употребяват телефонните измамници, е да схванат номера на мобилния телефон на евентуалната си жертва. Това им дава опция да блокират връзката на жертвата с близки и родственици, както през стационарен, по този начин и през мобилен телефон. Тогава стартират закани и изнудване, до момента в който не получат мечтаното. Възможно е схемата да бъде изменена, само че настояването на пари и полезности остава, означават от пресцентъра на ОД на Министерство на вътрешните работи.

От полицията поучават жителите да не се доверяват на непознати по телефон, изключително когато по друг претекст им желаят пари, тъй като най-вероятно става въпрос за машинация. По време на полицейски интервенции не се употребяват полезности и средства на жители. При подозрение за машинация рекомендацията е да се звъни на телефон 112, допълват от пресцентъра на полицията.

Както Българска телеграфна агенция заяви на 25 февруари, телефонни измамници нападнаха Нови пазар, като криминалисти задържаха техен помощник. Телефонни измамници нападнаха и Велики Преслав на 10 ноември м.г. И тогава жители получаваха позвънявания от хора, които се представяха за служители на реда и им съобщаваха, че е проведена акция за залавяне на телефонни измамници. Молеха да им спомагат и в случай че получат позвъняване от хора, които им желаят пари по телефона - да ги хвърлят през терасите на жилищата си, с цел да могат да бъдат хванати измамниците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР