Сигнал за убити щъркели в столичния квартал „Бенковски“. Според подателят

...
Сигнал за убити щъркели в столичния квартал „Бенковски“. Според подателят
Коментари Харесай

Три малки щъркелчета загинаха в София. Отрязаха ли стойката на гнездото?

Сигнал за убити щъркели в столичния квартал „ Бенковски “. Според подателят Емил Александров стойката за гнездото е отрязана в основата си и е наклонена от човек, с цел да паднат. Три дребни щъркела са починали.

Най-вероятната причина за рухването на гнездото е бурята и неприятните метеорологични условия. Ден след случая жителите на квартал " Бенковски ", прочут като квартала на щъркелите, недоумяват по какъв начин се е случило нещастието

„ Сутринта видях тази жица, очевидно от бурята, имахме наводняване тука. Много неприятно беше, от 6-7 години не се е случвало. Гнездото е обитаемо от пролетта, само че предходната и по-миналата година не беше обитаемо. Напоследък се връщат по 2-3 двойки, доста малко се връщат. Преди всяко гнездо беше цялостно “, съобщи Татяна Стоянова.

От “Електрохолд България” прецизират, че на 12 юни при тях е постъпил сигнал за паднало гнездо. Взети са незабавни ограничения, осъществен е монтаж на нова платформа и повдигане на част от гнездото.

“ЕРМ Запад” не е осъществявала никакви ремонтни или други действия по мрежата в региона. Най-вероятната причина за рухването на гнездото са влошените метеорологични условия. Ние сме дълготраен сътрудник на Българското сдружение за отбрана на птиците, осведоми bTV. До момента са инсталирани 810 платформи за щъркелови гнезда в границите на плана " Живот за птиците ", декларират от акцията.

И допълват, че за да се понижи рискът от конфликт на птиците с електропроводите, върху мрежата се инсталират защитни и маркиращи детайли. За опазване на биологичното многообразие компанията е обезопасила над 1 000 стълба.

От електроразпределителното сдружение са сменили гнездото и двойката щъркели са се върнали в гнездото.

„ Най-вероятно гнездото е паднало от бурята и дъжда, само че с цел да се случи това е имало някакъв проблем с центрираното на гнездото, почнало е да се усилва наклона и в един миг от тежестта се е сринало гнездото “, изясни Димитър Градинаров от Българското сдружение за отбрана на птиците.

През 2019 година в храма „ Света Петка “ едно такова гнездо беше непокътнато. Отец Петър описа, че щъркели се завръщат всяка година в храма.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР