Сигнал за смъртен случай на мъж в старчески дом. Покойният

...
Сигнал за смъртен случай на мъж в старчески дом. Покойният
Коментари Харесай

Разследване на bTV: Сигнал за насилие и смърт в дом за възрастни хора


Сигнал за смъртен случай на мъж в старешки дом. Покойният е бил измежду преместените поради пожара в село Рояк преди два месеца. Случаят се проверява от прокуратурата.

Освен този случай има и още сигнали от хора, стигнали до болница, като има и инспекция на медикаменти за изминал период на валидност от РЗИ, както и подадена тъжба в прокуратурата.

На 22 ноември предходната година в старческия дом в с. Рояк избухва пожар. Към момента на случая жителите на дома са 59 – 9 от тях губят живота си в огнената буря, двама са откарани в болница, а 48 са краткотрайно настанени в общинска база в село Аспарухово.



„ Обявихме отчасти бедствено състояние, което ни дава право да настаним гратис хората за нощувка. Ние сме дали легловата база, с обслужването и обгрижването на хората, тъй като някои от тях бяха в много тежко физическо и психическо положение “, съобщи Георги Георгиев – кмет на община Дългопол.

67-годишният татко на Мариам, с диагноза Алцхаймер, е измежду преместените в Аспарухово. На 1 януари, рано сутринта, тя получава позвъняване от старческия дом.

Разбира, че татко й е умрял.



„ Говореше в минало време за баща, усетих, че нещо е станало. Тя сподели, че са влезнали в 3 часа в стаята му и са го намерили на леглото и е умрял в съня си. Аз й споделих, че нямам доверие на тази версия. На 31 против 1 той е шумял в стаята, той обичаше да пее, може би е викал. Така постъпваше, когато е заключен в една стая “, споделя Мириам.

Тя и брачният партньор й незабавно потеглят към село Аспарухово.

„ Когато се качих в стаята, татко ми лежеше на леглото, беше целия в синини, на главата си имаше рана, към 5-7 см откъм гърба на тила. За тези синини и рани ние нямахме никаква информация. От дома в никакъв случай не са звъннали да ни предупредят, че се наранява или е падал и има по-сериозни пострадвания, които могат да костват живота му “, споделя дъщерята.



Първоначално фамилията не алармира полицията, само че прави фотоси на синините по лицето на мъжа.

„ Сестра ми не искаше да създадем аутопсия, тъй като като дъщери се чувствахме отговорни, че сме го закарали в дома, въпреки че ние го закарахме там, с цел да получи здравна помощ, която му беше нужна 24 часа. Домът е частен, той се заплаща, таксите не са доста ниски “, споделя Мириам Мхитарян.

За да потвърдят добра грижа, от старческия дом й изпращат видео с татко й.

„ Да, вижда се, че татко ми пляска, само че целият към очите е в синини. Отпред на челото има драскотина много дълга. И при започване на видеото се чува по какъв начин санитарят споделя: " Недей да снимаш в непосредствен проект, тъй като ще му се видят очите “, споделя още дъщерята на умрелия.

„ Аз отново звъня и запитвам " за какво татко ми е бил в такова положение преди гибелта си и ние нямаме никаква информация за това. По контракт имаме това право – първи да научим за промени в положението му. Аз в случай че знаех, че е в това положение - щях да извикам доктор, да отида на място и да направя каквото е нужно, само че аз такова позвъняване не съм имала, че положението му се утежнява “, споделя още Мириам.

Тя подава тъжба в Окръжната прокуратура във Варна, а по случая е формирано досъдебно произвеждане. Вече има и резултати от аутопсията.

„ Баща ми е имал рани и по тялото, освен на главата. Имал е синини по тялото. И гибелта не е естествена, както написа в известието, а е провокирана от ударите, които е получил по главата. Имал е кръвоизлив и разследване на това е умрял. Той сподели, че раните са два-три дни преди да почине. Не мога да упреквам никого какво тъкмо се е случило, само че те ми описаха, че имало някакво сдърпване със санитарите, че той не е разрешавал последните дни да се грижат за него “, съобщи Мариам Мхитарян – щерка на умрелия.

Потърсихме управлението на дома за коментар.

„ Вътре в самата стая е проявявал експанзия – чупил е долап. На мен ми беше казано, че се е самонаранил, до момента в който е бил в такова положение. Видях и повредите по шкафа и самата стая. Знам и за случай, в който беше агресирал против индивида, с който е в стаята. Те бяха осведомени за това “, сподели Милена Мазурик – шеф на старческия дом в с. Рояк.

Обаче те настояват , че не са били осведомени за пострадванията му ?

Аз персонално не съм знаела дали той има някакви синини или пострадвания, само че е безусловно допустимо, той да се е самонаранил по някакъв метод. Това би трябвало да го преценяват институциите, които се занимават със случая. Смея да настоявам, че този човек е бил обгрижван по този начин, както би трябвало. В никакъв случай не може да се приказва за принуждение по отношение на него.

„ Аз чувствам, че той е бил заключен, тъй като те не са го пускали на открито, никой не го е разхождал. Хосписът има „ Facebook “ страница, гледах фотоси оттова, на Бъдни вечер и Коледа всички са в стола и са снимани, татко ми го няма там. И си мисля, че той просто е бил заключен. А когато него го заключат в една стая, той ставаше доста по-агресивен, в сравнение с по принцип. Когато се държиш добре с него - не е нападателен. Но това отново е в резултат на немарливостта на личния състав. Те би трябвало да познават пациента, той не би трябвало да остава самичък “, споделя дъщерята на умрелия.

Разследването по случая продължава, а фамилията на умрелия е изрично, че ще съди дома.

bTV ще опише още сходни истории по сигнали, един от които е за медикаменти с изминал период и още веднъж за хипотетично насиле над възрастни хора в дом за възрастни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР