Сигнал за нашествие на опасни гъсеници у нас. Вредителят борова

...
Сигнал за нашествие на опасни гъсеници у нас. Вредителят борова
Коментари Харесай

Нашествие на опасни гъсеници у нас - как да се предпазим

Сигнал за настъпление на рискови гъсеници у нас. Вредителят борова процесионка провокира тежки алергични реакции, задушаване и даже гибел. Опасна е освен за домашните любимци, само че и за децата, сигнализират експерти.

За последните няколко седмици има сигнали в обществените мрежи на стопани, които са изгубили кучетата си след съдбовна среща с рисковата гъсеница.

Видът е разказан за първи път от австрийци през 1775 година, а от 1910 година е прочут в България, показват от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора.

Боровата процесионка е един от най-разпространените вредители в иглолистните насаждения в страната. Името „ процесионка “ е обвързвано с метода на напредване на гъсениците от типа, движат се една след друга в върволица. Гъсениците се хранят с иглиците на разнообразни типове бор, с което предизвикват обезлистване на дърветата. Ежегодното обезлистване води до физиологично намаляване на растенията, само че досега няма открито загиване на настрана дърво или гора от тяхното настъпление

Парливите космици на боровата процесионка са рискови и предизвикват обриви, а при по-чувствителните хора и при домашните животни могат да доведат до респираторни проблеми и алергични реакции.

Ето за какво е целесъобразно да не се пипат гъсениците и белите къдели по дърветата с голи ръце.

Като главен и характерен пакостник в иглолистните гори на България, биологията на боровата процесионка е добре позната за експертите.

Ежегодно се прави мониторинг на разпространяването и плътността ѝ и при избрани условия се възнамеряват лесозащитни мероприятия.

При съществуване на повреди от борова процесионка, ангажимент за сигнализиране в Изпълнителна организация по горите имат притежателите на горски територии, както и лицата, на които територията е предоставена за ръководство.

Предпазни ограничения:

• Не докосвайте и не се доближавайте до гъсениците или техните гнезда (белите къдели по дърветата).

• Не позволявайте на домашните животни да се доближават към гъсениците или гнездата.

• Учете децата да не допират гъсениците или гнездата им.

• Посетете фармацевт за облекчение на кожни или очни раздразнения след вероятен контакт.

• Консултирайте се с доктор, в случай че смятате че сте имали сериозна алергична реакция.

• Посетете ветеринарен доктор, в случай че смятате, че вашия домакински любим, животно е било съществено наранено.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР