Сигнал за източване на Здравната каса от отделението по Кардиохиргия

...
Сигнал за източване на Здравната каса от отделението по Кардиохиргия
Коментари Харесай

Има ли злоупотреби за милиони в най-голямата болница в страната ни? ВИДЕО


Сигнал за източване на Здравната каса от отделението по Кардиохиргия в УМБАЛ " Свети Георги " в Пловдив получихме още преди месеци и лиши време да проверим обстоятелствата. Оказа се, че същите сигнали са входирани до няколко институции, в това число и до прокуратурата, от където получихме публично мнение, че е формирано досъдебно произвеждане. Разпитани са към 100 очевидци и работата по случая продължава. С екипа ни потърсихме всички гледни точки и отговори на способените институции. Вижте:

 Преди месеци с екипа ни тръгнахме по сигнал за осъществяване на голям брой фиктивни интервенции на пациенти, настанени в отделението по Кардиохирургия в най-голямата болница в страната ни-УМБАЛ " Св. Георги " в Пловдив. Срещнахме се с десетки хора, които настояват, че са претърпяли една сърдечна интервенция по една клинична пътека, само че съгласно документите, с които разполагаме усвоените средства от бюджета на касата са за две интервенции по две разнообразни клинични пътеки. В първа час на нашето следствие ви демонстрираме дребна част от хората, с които разговаряхме.

Хората, които се обърнаха към екипа ни, са изпратили сигнал и до пловдивската окръжна прокуратура, инспекция е почнала и от икономическа полиция. В прокуратурата към този момент е формирано досъдебно произвеждане за вероятно сформиране на документи с погрешно наличие, с което се дава опция за източване на бюджета на Националната Здравно осигурителна каса в огромни размери.

Става ясно, че в Здравната каса са регистрирани голям брой епикризи на пациенти, които самите те не имат.



 Пред камерата ни застават няколко лекари, дали  показания по следствието. По тяхна молба крием самоличността им.

 „ Вие сте някогашен чиновник на Клиниката по ардиохирургия в УМБАЛ „ Свети Георги “ и  сте дал показания пред прокурор и пред арбитър за това, че сте притискан да подписвате документи с погрешно наличие? Какви са тези документи?

- Не единствено да подписвам документи с погрешно наличие, само че също по този начин и да изготвям документи с погрешно наличие. Повечето от протоколите, които съм изготвил за съответните интервенции по 116 -та клинична пътека, не са били осъществявани. Просто слагат на всеки хирург листове, които той би трябвало да напише. Оперативен протокол за съответната интервенция, била тя както действителна, по този начин и фиктивна по 116 -та клинична пътека. “, споделя единият от лекарите, дал показания пред прокуратурата.



Повече от месец водим кореспонденция с пресцентъра на болничното заведение с молба за изявление от наша страна с лекарите, подписали епикризите и оперирали хората, с които се срещнахме. Условието за изявление е да предоставим документите с които разполагаме. Ще ги предоставим, само че на проверяващите органи.

Срещаме се с началника на клиниката по кардиохирургия проф.д-р Генчо Начев.



„ Защо пациенти, които са оперирани един път пред Здравната каса е регистрирано, че са оперирани два пъти?

Проф. доктор Генчо Начев: Ами тъй като са оперирани два пъти. Първо Вие казахте източване на Здравната каса. Има два механизма за източване на Здравната каса да се разберем първоначално още. Две механизма, няма други. Единият е когато се регистрира активност, която не е осъществена: мъртви души, персонална карта, изобщо ги няма. И вторият механизъм, когато се прави нещо и се регистрира, което не е показано.

Сигурно е, че те са оперирани повторно?

Проф. доктор Генчо Начев: Сто % е несъмнено, че тези хора са оперирани., а са изписани проформа, с цел да може по-късно да се регистрира другата пътека, другояче не можем да я вземем.

 Значи няма фиктивни интервенции?

Проф. доктор Генчо Начев: Не, няма.

Няма документи с погрешно наличие?

Проф. доктор Генчо Начев:  Не.

Разбираме, че пациентите разполагат с една епикриза от интервенцията, в множеството случаи по клинична пътека 119. В НЗОК обаче е регистрирана още една епикриза, в която се показва, че е настъпило затруднение, налагащо повторна хоспитализация и повторна интервенция и че такава е осъществена, като в множеството случаи по клинична пътека 116. Според доцент Румен Илиев, който практикува в друга университетска болница – „ Света Екатерина “, това е най-използваната клинична пътека.



„ По клинична пътека 116 най -често са изолиран коронарен байпас без промяна на която и да е от сърдечните клапи или промяна или промяна на една сърдечна клапа, т.е. единствено една намеса., споделя доц. д-р Румен Илиев

Прави усещане и разликата в болничния престой, посочен в епикризите на пациентите и на тези, които са регистрирани в здравната каса. Също и, че при значителен % от пациентите настава затруднение, налагащо повторна хоспитализация и повторна интервенция. И при всички пациенти, с които разговаряхме, втората хоспитализация е два дни след изписването по първата клинична пътека, която във всички случаи е 119-та, а втората е 116-та.



„ В случая въпроса Ви беше за какво са регистрирани две пътеки? Ами, тъй като такава активност е осъществена. Когато при един подобен пациент се натрупа течност към сърцето и то би трябвало да се отвори и то би трябвало да се отвори гръдния панер, не може да се отвори през корема или някъде другаде, то би трябвало да се извърши тази интервенция. И тя се регистрира, за всяка една намеса има обособен действен протокол. Така, че има такива пациенти. Аз съм ги извадил и за годините, които са. Тая процедура не е в последната година или за последните две три години. Това не е единствено тук, това е на всички места. Там, където се правят или се постанова да се извърши повече от една намеса, тя се прави и надлежно се регистрира по другата клинична пътека. Т.е не могат да се отчетат по една клинична пътека. Това е цялата история. Така, че аз не виждам какво толкоз има в това. “,обясни проф.д-р Генчо Начев.

Хората обаче, с които разговаряхме настояват, че не са оперирани два пъти. Твърди го и Атанас Чинов от село Хвойна и Ният Караалиев от  Кричим, Василка Дудиева и нейните близки от Храбрино, Живака Павлова от Садово и Тодор Наков -от Йоаким Груево. Твърдят го и още хора, които ще ви представим във втора част на нашето следствие. Могат ли тези хора в този момент да получат втора епикриза интервенция, която настояват че не им е направена, само че е регистрирана в Здравната каса?

„ Проф. доктор Генчо Начев: Могат да дойдат тук и да си вземат и втората епикриза. Те имат втора епикриза единствено че не им е давана тогава. Пак ви споделям, тази процедура е прекъсната. Сега им се дават и двете епикризи.

В тази втората ще написа различен интервал?

Проф. д-р Генчо Начев: Защо ще написа различен интервал?

Защото в първата е целия интервал на лекуване, а във втората целия интервал е накъсан на две?

Проф. доктор Генчо Начев: Да, по този начин е обикновено е на две, с двете епикризи, тъй като втората интервенция е по-късно. Не е едновременно с първата. И тъй като е изписан пациента, с цел да може да се регистрира пътеката, иначе не може да се регистрира. И тогава, когато се постанова, тъй като не постоянно се постанова се дават тия два дни празен ход. Всъщност пациентът не е изписван, той си лежи тук…

Това не е ли източване на Здравната каса?

Проф. доктор Генчо Начев: Е по какъв начин да е източване като би трябвало да се отвори? Да не го ли разтварям, да го оставя да почине ли? Нали ви споделям, за да е източване би трябвало да има някаква активност, която не е показвана да се извърши. Или да си отчел нещо, което не си направил. Нито единият случай, нито другият е подобен.

Добре, а хората които сме записали, които ще ги видите, които настояват че са оперирани единствено веднъж по какъв начин ще им обясните, че са оперирани два пъти? Това не са необразовани хора. Аз изобщо не споделям, че са необразовани.

Проф. доктор Генчо Начев: Във всички случаи би трябвало да знаят. Защото при всички случаи са влизали в операционната. Да.

Казват, че са оперирани веднъж?

Проф. доктор Генчо Начев: Не. Влизали са повторно в операционната. Понеже четох някъде, че е давана една епикриза, а не две епикризи. Всъщност има постоянно има две епикризи, само че още проф. Въжев го е въвел преди доста години, тъй като е видял това, че в някои случаи когато има две епикризи, те дават втората, която е по-несъществената. “

Търсим проф. доктор Заприн Въжев който дълги години е бил шеф на отделението по Кардиохирургия, отхвърлен е от болничното заведение преди две години.



„ Без значение кой го е споделил, ще го подмина с усмивка, тъй като до момента в който аз бях в продължение на 15 години в отделението по кардиохиргия началник, в никакъв случай не е съществувала процедура такава пациентите да бъдат оперирани по два пъти с толкоз висока степен на затруднения. Задължително се осведомят околните. Няма по какъв начин околните или пациента да не знаят в случай че е настъпило затруднение и наново опериран, само че в такива случаи несъмнено като става в границите на един престой се издава една епикриза, само че когато пациентът е бил изписан, той получава две епикризи. “, обясни проф. доктор Заприн Въжев.

Потърсихме за коментар и специалистите от НЗОК-Здравната каса. Вместо изявление, получихме документално мнение по заложените въпроси. В отговора на Здравната каса е посочено, че пациента или околните му би трябвало да са получили втора епикриза в случай че пациентът е опериран повторно и изтъквам: " При дехоспитализация, изпълнителят на болнична здравна помощ дава на пациента епикриза с машинен текст, която се издава в три еднообразни екземпляра, като първият образец от епикризата се дава на пациента или на членовете на фамилията му, или на съпътстващите го лица против подпис…Предвид горното за всяка регистрирана КП в съответната История на болестта следва да има обособена епикриза. "



 От данните, предоставени от Здравната каса виждаме, че през последната година/2022/ броят на сърдечните операции по Клинична пътека 116 се е увеличил почти три пъти в съпоставяне с предходните три години. И сумите за тях са се нараснали съвсем толкоз. Увеличени са и сумите по клиничните пътеки.



В публично мнение до медията ни на Окръжна прокуратура -Пловдив е посочено, че досега са разпитани към 100 очевидци – пациенти и чиновници на лечебното заведение, изискани са и са приобщени голям брой документи. Към момента няма лица, привлечени към наказателна отговорност, като по делото следва да бъдат осъществени още голям брой разпити, да се приобщи огромно количество здравна документи и да се изготвят нужните експертизи.



Следва продължение!
Напишете коментарИме:* -->  captcha Текст:* -->

--> Изпрати iframe,.fb-comments,.fb-comments span { width: 100%!important; }
Виж ощеОчаквайте в „ GLAS с Тина Ивайлова ”: 20:11 29.04.2023 47986 Сигнал за злоупотреби за милиони в една от най-големите лечебни заведения у нас. Има ли Арести за платен избор: ВИДЕО 09:24 09.04.2023 50757 По данни на Върховна касационна прокуратура от началото на предизборната След нашата интервенция: 10:28 19.03.2023 48838 Възможно ли е дядо на 73 години да използва амфетамин? И за какво би трябвало да „ GLAS с Тина Ивайлова ": 20:18 18.03.2023 50027 Възможно ли е дядо на 73 години да използва амфетамини? И би трябвало ли да чака Щастлива развръзка 09:51 26.02.2023 204266 Преди време ви показахме историята на една жена от Стара Загора, която твърди, Зам.-министърът на правораздаването пред GlasNews: 13:00 19.02.2023 8036 Ще бъдат ли предпазени жертвите на домашно принуждение с новия закон? - Да, с 09:42 30.04.2023 0 176 09:21 30.04.2023 0 2049 09:13 30.04.2023 0 561 08:56 30.04.2023 0 1793 08:38 30.04.2023 0 1025 АнкетаДаНе
--> Най-четениНай-коментирани 19:32 28.04.2023 3 2480417 20:45 25.04.2023 3 1468957 16:10 28.04.2023 1 856276 09:00 27.04.2023 2 516181  Рак погуби майката на Гери, подлата болест сполетя и нея Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР