Сигнал за големи маслени синьо-зелени петна по повърхността на Панчаревското

...
Сигнал за големи маслени синьо-зелени петна по повърхността на Панчаревското
Коментари Харесай

Авария на турбина във ВЕЦ "Кокаляне" е замърсила Панчаревското езеро

Сигнал за огромни маслени синьо-зелени петна по повърхността на Панчаревското езеро и умряла риба наоколо до Водноелектрическа централа „ Кокаляне “ е получен на 15 май в РИОСВ-София.

При осъществена изключителна инспекция е открито, че на 11 май е зародила повреда на работното колело на едната турбина във Водноелектрическа централа „ Кокаляне “.

Отстраняването на повредата е осъществено на 15 май заради нуждата от обезпечаване на свободен размер в язовир Панчарево, за което сдружението е изискало подпомагане от „ Напоителни системи “ ЕАД (което стопанисва оборудванията на язовир Панчарево), оповестяват от РИОСВ-София.
Панчаревското езеро изчезва Жителите на региона излизат на митинг след няколко дни поради бездействието на институциите
За премахване на повредата е включена спешна помпа за източване на водите от изтичалото.

При работата на помпата е засмукана рибата, което е причина за съществуването на умряла риба и в р. Искър. Установените маслени петна в реката под моста в околност Зона за отдих „ Плажа” са вследствие на работата на спешната помпа и отмиване на смазочна течност.

За настъпилата повреда сдружението не е уведомило Басейнова дирекция „ Дунавски район” и Министерство на околната среда и водите. За откритите нарушавания ще бъдат подхванати административно-наказателни ограничения.

Според приложение 1 на Закона за водите язовир „ Панчарево “ е един от комплексните и значими язовири, следени от Министерство на околната среда и водите. Той се стопанисва от „ Напоителни системи “ ЕАД към МЗХГ. Язовирът не е предопределен за питейно-битово водоснабдяване. Водите му се употребяват за напояване и промишлено водоснобдяване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР