Сигнал до прокуратурата заради странни действия на местните власти в

...
Сигнал до прокуратурата заради странни действия на местните власти в
Коментари Харесай

Кметът на Пазарджик прикрива дълг на семейство Върбакови?

Сигнал до прокуратурата поради " странни дейности " на локалните управляващи в Пазарджик е изпратила неправителствената организация Антикорупционен фонд.

По думите на Мирослава Петрова, която е представител на НПО-то, Община Пазарджик не си търси дължимо обезщетение от 1 млн. евро за неизграден фотоволтаичен парк (парк " Априлци " ), обещан от компания " Риал Стейтс " ЕООД, благосъстоятелност на майката на искащата да купи ЧЕЗ Гинка Върбакова. Компанията на Върбакова - " Инерком ", отхвърли да има нещо общо със случая. Обезщетението е наказателна клауза по контракт, съгласно който въпросната компания е получила общинска земя още през 2008 година и е трябвало в подмяна да построи огромен фотоволтаичен парк. Това обаче по този начин и не се е случило в цялостен размер.

Петрова разгласи пред bTV, че фондът е попитал Община Пазарджик за какво не е имало инспекции по какъв начин по този начин не е построен фотоволтаичен парк с мощ 50 мегавата. Отговорът бил, че няма потребност от инспекция, тъй като там имало фотоволтаични мощности. Въпросната мощ беше разказана от Петрова като " фотоволтаична градинка ", тъй като мощността е едноцифрено число в мегавати (2,45). Договорът е безапелационен - в случай че няма 50 мегавата мощ, би трябвало да има обезщетение, безапелационна е Мирослава Петрова. Тя прецизира, че договорката е отпреди 10 години и я е одобрил кметът на Пазарджик Тодор Попов, който и тогава, и в този момент е градоначалник. Според договора компанията е трябвало да вкара е в употреба мощностите в период от 32 месеца след издаване на строителното позволение. На процедура това е трябвало да се случи до началото на 2013 година.

Отново по думите на Петрова, Община Пазарджик продава 2000 декара земя на " Риал Стейтс " са единствено 500 000 лв., а там били изсечени 5000 остарели дървета, чиято стойност, по сметки на Антикорупционния фонд, също е 500 000 лв.. Договорената инвестиция, която „ Риал Стейтс “ ЕООД би трябвало да направи, без разноските по смяната на предназначението на земята и проектирането, следва да бъде минимум 400 милиона лв., твърди НПО-то.

Още детайлности прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР