Сигнал до прокуратурата заради странни действия на местните власти в

...
Сигнал до прокуратурата заради странни действия на местните власти в
Коментари Харесай

Прикрива ли кметът на Пазарджик семейство Върбакови за дълг от 1 млн. евро?

Сигнал до прокуратурата поради " странни дейности " на локалните управляващи в Пазарджик е изпратила неправителствената организация Антикорупционен фонд.
По думите на Мирослава Петрова, която е представител на НПО-то, Община Пазарджик не си търси дължимо обезщетение от 1 млн. евро за неизграден фотоволтаичен парк, обещан от компания, благосъстоятелност на майката на искащата да купи ЧЕЗ Гинка Върбакова. Компанията на Върбакова - " Инерком ", отхвърли да има нещо общо със случая. Обезщетението е наказателна клауза по контракт, съгласно който въпросната компания е получила общинска земя още през 2008 година и е трябвало в подмяна да построи огромен фотоволтаичен парк. Това, обаче, по този начин и не се е случило в цялостен размер.
Петрова разгласи пред bTV, че фондът е попитал Община Пазарджик за какво не е имало инспекции по какъв начин по този начин не е построен фотоволтаичен парк с мощ 50 мегавата. Отговорът бил, че няма потребност от инспекция, тъй като там имало фотоволтаични мощности. Въпросната мощ беше разказана от Петрова като " фотоволтаична градинка ", тъй като мощността е едноцифрено число в мегавати. Договорът е безапелационен - в случай че няма 50 мегавата мощ, би трябвало да има обезщетение, безапелационна е Мирослава Петрова. Тя прецизира, че договорката е отпреди 10 години и я е одобрил кметът на Пазарджик Тодор Попов, който и тогава, и в този момент е градоначалник.
Отново по думите на Петрова, цената на земята е била действително за 500 000 лв., а там били изсечени 5000 остарели дървета, чиято стойност, по сметки на Антикорупционния фонд, също е 500 000 лв..
Припомняме, че през 2015 година Тодор Попов попада във фокуса на вниманието поради тузарски парцел в село Паталеница, който изрично не дава отговор на формалните финансови благоприятни условия на Попов. Става въпрос за парцел на стойност 1,5 млн. лв., в който Попов живее. Започна и инспекция, само че най-малко до момента няма нищо пред съда, което да касае активността на Попов като кмет и като жител.
Интересен аспект в цялата история е, че Комисия за защита на конкуренцията спря опита на " Инерком " да купи бизнеса на ЧЕЗ тъкмо с мотив за фотоволтаичния бранш. Според Комисия за защита на конкуренцията в случай че " Инерком " и ЧЕЗ се слеят, ще има монопол при фотоволтаиците. По данни Комисия за защита на конкуренцията фотоволтаичният пазар в България през 2017 година е бил от 1043 мегавата. Комисия за защита на конкуренцията се базира на Доклад за активността на КЕВР, а източникът на информация е Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО). Пак съгласно същите данни, " Инерком България " има 6 фотоволтаични централи (бел. ред. - единствено в Българската фотоволтаична асоциация членуват 400 централи!) - " Улер 2009 ", " Еко-Строй Инженеринг ", " Евро Бетон ", " Диана Хънт ", " Риал Стейтс " и " Риал Стейтс 2 ". Общата мощ на тези централи е 21,348 мегавата по данни на ЕСО. ЧЕЗ пък има една фотоволтаична централа - " Фри Енерджи Проджект Орешец " ЕАД, която е с мощ " под 5 мегавата ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР