Сигнал до прокуратурата за нанасяне на особено големи финансови щети

...
Сигнал до прокуратурата за нанасяне на особено големи финансови щети
Коментари Харесай

Община Варна подава сигнал до прокуратурата за нанасяне на особено големи щети на градския транспорт в града

Сигнал до прокуратурата за нанасяне на изключително огромни финансови вреди в системата на градския превоз от страна на Биляна Якова ще подаде Община Варна в околните дни. Тече развой на окомплектоване на данни и документи , които потвърждават това по неоспорим метод. Нейните медийни изяви могат да се окачествят като опит да изпревари производството против самата нея, което следва. Това разяснява заместник-кметът по правните въпроси Диан Иванов в отговор на изказванията за занемареност, изнесени от Якова на конференция в морската столица по-рано през днешния ден.

„ Ако билетната система е работила добре, в този момент общинското дружество ТАСРУД нямаше да има усложнения с генерирането на нужния финансовия поток “ , обяснизаместник-кметът по финансите на Община Варна Христо Рафаилов . Според него цифрите , представени от Якова, са лъжливи и манипулативни . Община Варна се придържа към одобрени пазарни практики и законово регламентирани дейности, с цел да подсигури п о-добре функционираща билетна система за разлика от тази до момента.  

В контракта на фирмата-изпълнител има три съставния елемент. Първият е за софтуерно и хардуерно обслужване и поддържане с закрепена цена, която се заплаща ежемесечно и към този миг. Срещу нея компанията би трябвало да поддържа в изрядно работно положение цялата система, което очевидно не е по този начин, изясни Рафаилов. 

Във втория съставен елемент от контракта са заложени средства за надграждане на системата . Те обаче са били пренасочвани към първия съставен елемент. По този метод парите по точка две за тригодишния контракт, са били изхарчени единствено за година и половина , сигнализира заместник-кметът.

Според Рафаилов огромна част от цитираните от Якова 1 4 милиона за сегашната билетна система са изхарчени в директен ущърб на хората.

„ От съставния елемент за надграждане на системата са пренасочвани средства за поправки за една явно неработеща дейно система. Нещо повече, налице е двойно заплащане по втори съставен елемент, вместо единствено едно по първи. Всичко това е допускано, възлагано и одобрявано персонално от Якова и от освободения шеф на ТАСРУД Милко Лалев “.

Той разясни, че третият съставен елемент е за поддръжка на програмен продукт за продажба на билети и карти .

По обвиняванията за безчинство, Диан Иванов съобщи, че от позиция на Община Варна Якова от години към този момент не е чиновник в нея .

В трудовия контракт на Биляна Якова е указано, че той е в действие до привършване на плана . Проектът е завършен и регистриран през 2016 година. Оттогава, до започването на мандата на новата кметска администрация, Якова е получавала заплащане от съвсем 4000 лева на месец . Тоест в продължение на повече от 7 години, тя е взимала заплата за активност, която от позиция на институциите не се прави. Става дума за стотици хиляди лв. заплати , безусловно източени от парите на Общината, от парите на хората, безапелационен е Диан Иванов.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР