[Сиела] Онлайн книжарницата на издателство Сиела е станала жертва на

...
[Сиела] Онлайн книжарницата на издателство Сиела е станала жертва на
Коментари Харесай

Хакери са атакували системата на онлайн книжарница "Сиела"

[Сиела] Онлайн книжарницата на издателство " Сиела " е станала жертва на хакерска офанзива, ориентирана към банковите данни на потребителите, искащи да платят посредством карта. Това излиза наяве от писма, изпратени към евентуалните жертви, както и от отговори на компанията до " Капитал ". От компанията разясниха, че евентуално застрашените клиенти са под 1000 души. Става дума за консуматори, пазарували при последната промоция на онлайн книжарницата, сред 29 ноември и 3 декември, когато е бил отхвърлен и зловредният код. От компанията прибавят, че писмото, изпратено до клиенти, е превантивна мярка и не значи, че всеки, получил имейл, е обиден.

В случая става дума за офанзива от трето лице, при която пазаруващите посредством дебитна или кредитна карта са били отвеждани във подправена страница. От там хакерите са имали опция да получат нужните данни от картите на клиентите. Самата " Сиела " е схванала за казуса след недоволства от несполучливи заплащания.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Под инспекция

" В момента тече предварителна инспекция, с цел да бъде намерено кой е отговорен и по какъв начин се е случила офанзивата. За момента екипът ни не разполага с повече информация от проверяващите органи, само че бихме желали да уверим всички наши клиенти, че зловредният код е отстранен още в деня на откриването му и се правят проби за в допълнение укрепване на сигурността ", разясниха от онлайн книжарницата пред " Капитал ".

Физическите и онлайн книжарниците на " Сиела " са част от компанията " Сиела-Норма ", която е разграничена на три звена – за софтуерна разработка, самото издателство и книжарниците, които се занимават с разпространителска активност.

Банковите и персоналните данни на клиентите не са изтекли от системата на " Сиела ", тъй като те не доближават до нея, а минават през платформа за банково разплащане. Въпреки това, на процедура теч на данни има, тъй като атакувалите платформата разполагат с всички нужни персонални и банкови данни на потребителите.

От компанията са уведомили Комисията за отбрана на персонални данни (КЗЛД), както и отдела по киберпрестъпност на ГДБОП. В момента тече предварителна инспекция, която стопира компанията да даде дефинитивно мнение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР