Сидни Поатие, първият чернокож, спечелил Оскар за най-добра мъжка роля,

...
Сидни Поатие, първият чернокож, спечелил Оскар за най-добра мъжка роля,
Коментари Харесай

На 94 години почина киноиконата Сидни Поатие

Сидни Поатие, първият негър, спечелил Оскар за най-хубава мъжка роля, умря на 94 години, съобщи ББС в петък.

Новината за гибелта на холивудската звезда пристигна от Бахамите.

Поатие е роден прибързано в Маями във плантация за домати, където е била майка му само че израства на Бахамите. На 16 години отпътува в Ню Йорк, служи за малко в армията, откакто излъгва за възрастта си. Започва да взема уроци по актьорско майсторство, с цел да стане театрална и кино звезда през 1950-ти и 1960-те години.

Той действително счупва расовата преграда в Холивуд. Участието му в " Непокорните " през 1958 година му обезпечава първата номинация за Оскар, което е и невиждано достижение за негър във водеща категория на кинонаградите по това време. Получава първия за негър артист Оскар пет години по-късно за осъществяването си в " Лилии на полето ", където играе занаятчия, помагащ на монахини да построят параклис в пустинята.

В миг на расова сегрегация в Съединени американски щати той съумява да се наложи като постоянно лице на огромния екран, забележителна е ролята му в " Познай кой ще пристигна на вечеря " където играе негър с бяла избраница. В " Среднощна горещина " е негър служител на реда, който се сблъсква с расизма по време на следствие на ликвидиране.

Говорейки в лъчение онлайн във Facebook министър председателят на Бахамите Филип Дейвис съобщи: " Целите Бахами скърбят. Но даже в скръбта си честваме живота на популярен бахамец ". Той означи силата на характера на Поатие, неговата воля да остава изправен и способността му да трансформира в своя кариера изразяването на мисли и усеща.

" Той беше пионер, който беше толкоз авторитетен и павира пътя за толкоз доста хора в киноиндустрията да основат собствен образ ", разяснява Еймън Уорман от " Еймпайър ", акцентирайки като подобен Дензъл Уошингтън.

Самият Уошингтън, който завоюва своя Оскар през 2002 година - същата нощ, когато Поатие взе почетна статуетка, се пошегува: " Четиридесет години преследвах Сидни и какво вършат те? Давам му премия в същата нощ. "

" Няма думи, които могат да опишат какъв брой доста коренно твоята работа промени живота ми ", сподели Виола Дейвис, първата чернокожа актриса с награди Оскар, Еми и Тони.

Актрисата Упи Голдбърг цитира текст на ария от саундтрака на кино лентата на Поатие от 1967 година " На учителя с обич ": " Той ни сподели по какъв начин да посегнем към звездите “, означи тя, до момента в който артистът Джоузеф Гордън-Левит го назова " безспорна легенда ".

Поатие бе женен два пъти, има шест деца.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР