Sideritis elica (Родопска елика) - Sideritis elica Aneva, Zhelev &

...
Sideritis elica (Родопска елика) - Sideritis elica Aneva, Zhelev &
Коментари Харесай

Български изследователи откриха и описаха нов вид за науката растение

Sideritis elica (Родопска елика) - Sideritis elica Aneva, Zhelev & Bonchev е новият тип, който е открит и описан от доцент Ина Анева (научен секретар на направлението " Биоразнообразие, биоресурси и екология " и откривател в Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания, БАН), от проф. Петър Желев (Лесотехнически университет) и от гл. ас. доктор Георги Бончев (Института по физиология на растенията и генетика, БАН). Това заяви пресцентърът на Българската академия на науките (БАН).

Sideritis elica (Родопска елика) се отличава морфологично от известния Мурсалски чай (Sideritis scardica), а разликите са доказани на молекулно равнище посредством използването на генетични разбори. Най-съществените морфологични характерности, които отличават новия тип, са свързани с метода на разклоняване на стъблото, широчината и дължината на първите три листни двойки, дължината на връхчето на присъцветника и високата активност на овласяване. Видът е част от секция Empedoclia на жанр Sideritis, която е комплицирана в таксономично отношение група, включваща 47 типа, публикувани в Източното Средиземноморие. Филогенетичният разбор демонстрира ясни разлики сред изследваните таксони и 6,8 % генетична дивергенция сред тях.

Снимка: Българска академия на науките

Sideritis elica пораства в биосферен резерват " Червената стена ", в Западните Родопи. Популацията има ниска бройка, което постанова предприемането на ограничения за опазването на типа в природата. Находището обгръща горната част на каменист скат, който в заравнената билна част минава в смесена гора от черен бор и воден габър.

За добре проучени във флористично отношение страни, каквато е България, откриването на нови типове растения е относително рядко събитие.

Видът е наименуван в чест на майката на доцент Ина Анева - Елка, като самопризнание за нейния ботанически възторг, поддръжка и вдъхновяваща помощ по време на всички изследвания, прецизират от Българска академия на науките.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР