Сибирско хъски, което често вие, провокира различни реакции в своите

...
Сибирско хъски, което често вие, провокира различни реакции в своите
Коментари Харесай

Как опитомените кучета отговарят на вълчия вой


Сибирско хъски, което постоянно вие, предизвика разнообразни реакции в своите четириноги събратя. Така неговият притежател, който е етолог и изследва държанието на животните, взема решение да изследва за какво някои кучета са по-склонни да вият.

Изследователи от катедрата по етология в университета Eotvos Lorand в Будапеща ревизират дали избрани породи кучета са по-склонни да вият и дали това има нещо общо с генетичната им непосредственост с вълците.

Стопанката на Бизсу Фани Лехоцки и нейните сътрудници изследват и по какъв начин възрастта и пола на кучетата въздействат на държанието им при писък. Те тестват 68 чистокръвни фамилни кучета, като им пускат 3-минутни записи на вълчи писък и следят реакциите им в затворена лабораторна стая.



Кучетата в опита са от 28 разнообразни породи - от антични катото шиба ину, сибирско хъски, аляски маламут и пекинез, до бултериери и боксери.

„ Основното изобретение е, че породите, които са генетично по-близки до вълците, са по-склонни да реагират с писък “, споделя Лехоцки. Проучването открива, че това важи единствено за кучета на възраст над 5 години.

По-възрастните кучета от по-древни породи реагират с по-продължителен писък, до момента в който по-модерните породи реагираха с лай.

Породите, които са склонни да вият повече, демонстрират и спомагателни реакции в държанието си като прозяване, разлюляване на тялото, олизване на устата или чесане.

„ Опитомяването и селективното отглеждане от хора радикално трансформира вокалния репертоар на кучетата, както и възприемането и възпроизвеждането на писък “, считат учените.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР