Си Дзинпин си замина от Русия, изпратен с ръкомахане от

...
Си Дзинпин си замина от Русия, изпратен с ръкомахане от
Коментари Харесай

Превърна ли се Путин в по-малък брат на Си?

Си Дзинпин си отпътува от Русия, изпратен с ръкомахане от своя хазаин Владимир Путин. Руският водач сподели, че не е изцяло изолиран. Китай пък сподели, че има все по-решаваща роля в бъдещето на Русия.

Завърши тридневното посещаване на президента на Китай Си Дзинпин в Москва. То се случи в миг, когато неговият хазаин Владимир Путин е в възходяща интернационална изолираност. Международният углавен съд в Хага издаде заповед за арест на президента на Русия по съмнения в осъществяване на военни закононарушения. Посещението в Москва идва и единствено 10 дни откакто, определен за президент за трети път.

Войната в Украйна, която Путин стартира преди повече от година, оставя все по-малко международни водачи безразлични. Подкрепата за нападнатата страна, Украйна, е всеобща - тя е както политическа, по този начин и икономическа и военна.

На този декор самото посещаване на Си в Москва е поддръжка за изолирания Путин. Двамата оповестиха и " нова епоха " в връзките си. Китай ще внася повече сила от Русия, а Русия ще внася повече артикули от Китай. Не беше обявено дали Пекин ще достави на Москва оръжие, въпреки към този момент да.

Социалните мрежи преливат от карикатури и колажи, които демонстрират Си като мощната фигура, а Путин като отслабения по-малък брат.
Показва ли това посещаване, че Китай " изяжда " Русия?
Да, в забележителна степен. Срещата може да се окаже точка на изкривяване, тъй като Русия стартира да трансформира своята взаимозависимост от Китай от тактическа в стратегическа. След издаването на за военни закононарушения, той е свръх подвластен от Пекин за интернационална легитимност.

Той задълбочава енергийната и стопанска взаимозависимост на страната и на процедура отваря всички полета в Русия за китайско позициониране. Очевидно се търсят способи и пътища за по-мащабна поддръжка. На процедура Пекин намерено съфинансира съветската експанзия. Москва е към този момент не просто младши сътрудник в тези връзки, а от ден на ден политически подизпълнител на Пекин.
Договори ли Си нещо потребно за Китай?
Си укрепи стратегическата ос с Русия, която му е нужна и в дълготраен проект, както при, по този начин и в по-широк подтекст като геополитически отговор на възходящата западна консолидация в Европа и Азия.

Посещението уголемява опциите за приемане на по-евтина сила и други стратегически запаси от Русия. Увеличават се вероятностите за експорт на китайски технологии към Москва.

Си Дзинпин получи и търсената платформа да разгърне облика на страната като нов медиатор в световните спорове, колкото и неоснователен да наподобява той за по-голямата част от Запада.
Защо Си въобще отиде в Москва? Нали Путин е упрекнат във военни закононарушения?
Евентуална анулация на визитата би била съществено политическо и символно оттегляне, още повече, че самият Китай не е страна по съглашението, което основава Международния углавен съд. Така или другояче, Русия и Китай към този момент публично оповестиха, че поддържат основаването на различен интернационален ред.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР