Си Дзинпин си осигури нов петгодишен мандат начело на управляващата

...
Си Дзинпин си осигури нов петгодишен мандат начело на управляващата
Коментари Харесай

Със свои хора във властта Си Дзинпин се бетонира начело на Китай

Си Дзинпин си обезпечи нов петгодишен мандат отпред на ръководещата Китайска комунистическа партия. Запазването на поста общоприет секретар на ККП му проправя път към преизбиране на президентския пост следващата година за невиждан трети мандат и го утвърждава като най-влиятелния водач на Китай след Мао Дзедун.

Бетонирането му на политическата сцена се случи по време на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия. 2400 делегати се събраха в Пекин, с цел да утвърдят основни преустройства и конституционни промени.

Партията утвърди и ремонти в конституцията на страната, ориентирани към циментиране на главния статут на Си Дзинпин и управителната роля на неговата политическа мисъл в партията

Китай не може да се развива без света, само че и светът има потребност от Китай “, разгласи Си Дзинпин пред представители на локални и задгранични медии. Той посочи „ двете чудеса “ в страната – „ бързо икономическо развиване и обществена непоклатимост в дълготраен проект “.

Китайският президент даде обещание Китай да се отвори по-широко към света. „ Ще сме непоколебими в задълбочаването на промените и отварянето към света във всички сфери “, акцентира той.

Сред значимите решения на партийния пленум е избирането на нов министър председател на страната. На мястото на Ли Къцян ще застане доближеният до Си – Ли Цян. Досега той оглавяваше бюрото на комунистическата партия в Шанхай, а лансирането му на поста нарушава откритата от десетилетия процедура новият министър-председател първо да натрупа няколко години опит в Пекин, преди да оглави кабинета.

Избрано бе също и новото Политбюро на Централен комитет на ККП. То се състои от 24 души и измежду тях за първи път от четвърт век няма една жена. Излъчен бе и обновеният седемчленен състав на неговия Постоянен комитет (ПК), измежду които вършат усещане имената на съдружниците на Си.
Принудително овакантяване
На фона на политическите разбърквания още по-силно усещания направиха фрагментите по какъв начин двама стюарди извеждат наложително предходния китайски президент Ху Дзинтао от залата на 20-ия конгрес преди закриването му. От тях наподобява, че това се случва срещу волята му. 

От публикуваните от западни медии фотоси и видеа се вижда по какъв начин 79-годишният Ху Дзинтао седи на мястото си до сегашния водач Си Дзинпин, когато към него се доближават двама мъже. Единият му прошепва нещо и го хваща за ръката, пробвайки се да го вдигне от мястото му. На излизане държавникът се обръща към Си Дзинпин, само че не излиза наяве какво му споделя, до момента в който напуща залата. 

Ху Дзинтао бе президент на Китай сред 2003 и 2013 година Няма публична информация за какво е бил изведен от конгреса преди края му. 

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР