Швейцарците подкрепиха новия закон за опазване на климата, както и

...
Швейцарците подкрепиха новия закон за опазване на климата, както и
Коментари Харесай

Швейцарците гласуваха на референдум за по-високи данъци и нов Закон за климата

Швейцарците поддържаха новия закон за запазване на климата, както и повишението на корпоративните налози, сочат прогнозните резултати от днешния референдум, съобщи ДПА.

Според прогнозите на института за социологически изследвания " Ге Еф Ес Берн " при приемането на първите резултати 58% от швейцарците са споделили " Да " на Закона за запазване на климата, а 88% са подкрепили концепцията интернационалните корпорации да заплащат най-малък налог от 15% от идната година, съобщи Ройтерс. 

Точните резултати се чакат в идващите часове, добавя ДПА.

Парламентът към този момент одобри закона за климата, само че дясноконсервативната Швейцарска национална партия (ШНП) го отхвърли с аргумента, че той ще докара до стремглаво повишаване на цените. След което тази политическа мощ събра задоволително подписи, с цел да сложи въпроса на референдум.

Целта на закона е до 2050 година Швейцария да стане неутрална във връзка с климата. За да се реализира това, нездравословните за климата излъчвания би трябвало да бъдат понижени със 75% до 2040 година спрямо 1990 година Потреблението на изкопаеми енергийни източници би трябвало да бъде понижено. 

Швейцарското държавно управление възнамерява да насърчи отхвърли от отопление с изкопаеми горива посредством финансови тласъци. Предприятията също ще бъдат подкрепени, с цел да им се помогне да преминат към щадящи климата технологии. 

За тази цел са планувани 3,2 милиарда швейцарски франка (3,6 милиарда долара) за интервал от 10 години. Като друга сходна мярка в Алпите се възнамерява създаване на огромни паркове със слънчеви панели макар съпротивата на природозащитници, които считат, че това ще промени обичайния алпийски ландшафт. Предстои да бъдат конфигурирани и повече вятърни турбини. 

В случая с корпоративните налози въпросът е обвързван с използването на решението на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) да изисква интернационалните компании с годишен оборот над 750 млн. евро да бъдат облагани със ставка от минимум 15 %. 

В Швейцария се намират офисите и централите на към 2000 задгранични компании, измежду които Google, както и 200 швейцарски мултинационални компании, като да вземем за пример “Нестле “, показва Ройтерс.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР