Швейцарското правителство разреши на поддръжниците на крайнодясна кампания за спиране

...
Швейцарското правителство разреши на поддръжниците на крайнодясна кампания за спиране
Коментари Харесай

В Швейцария готвят референдум срещу имигрантите от ЕС

Швейцарското държавно управление позволи на поддръжниците на крайнодясна акция за прекъсване на имиграцията от Европейски Съюз да стартират да събират социална поддръжка, съобщи Reuters.

Ако самодейността, която може да докара до спиране на двустранните връзки с блока, събере 100 000 подписа до юли идната година, то тя ще бъде подложена на референдум. Това може да докара до анулация на свободното придвижване на жители на Европейски Съюз, което сега е обезпечено с двустранни съглашения.

Местната Народна партия от дълго време се пробва да ограничи имиграцията към неутралната страна. Една четвърт от 8,4 милиона поданици на Швейцария са чужденци.

Европейски Съюз упорства, че жителите му би трябвало да имат правото да живеят и работят в Швейцария, която не е член на блока, в случай че страната желае да резервира достъпа си до единния пазар на Европейски Съюз, който е и най-големият вносител на швейцарски артикули.

Миналия месец двустранните връзки сред Брюксел и Берн се утежниха. Швейцария даде обещание да предприеме ответни ограничения против неприемливите, съгласно нея, ограничавания на достъпа на швейцарски фондова тържища до единния пазар на Европейски Съюз.

През 2014 година швейцарските гласоподаватели утвърдиха имиграционни квоти, само че през 2016 година Народното събрание одобри система, която дава на записаните в Швейцария като безработни, преимущество при приемането на работни места. Това предотврати спор с Брюксел и опасността за двустранните връзки.



Текстът на новата самодейност планува Швейцария да управлява имиграцията си едностранно и да не подписва съглашения, даващи право на свободен достъп на чужденци. Правителството ще има 12 месеца да контракти преустановяване на настоящето съглашение за свободно придвижване. В случай на крах държавното управление ще има 30 дни за анулация на съглашението за свободно придвижване. Това безспорно ще накара Брюксел да анулира цялостен пакет от други двустранни съглашения.

Според изследване 55 на 100 от швейцарците са срещу анулацията на споразуменията за свободно придвижване, а 42 на 100 поддържат тази мярка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР