Швейцарското правителство призова избирателите да отхвърлят опита на дясната Швейцарска

...
Швейцарското правителство призова избирателите да отхвърлят опита на дясната Швейцарска
Коментари Харесай

Швейцарското правителство призова хората да не отхвърлят свободното движение с ЕС

Швейцарското държавно управление прикани гласоподавателите да отхвърлят опита на дясната Швейцарска национална партия посредством референдум да постави завършек на съглашението с Европейския съюз за свободно придвижване на негови жители, съобщи " Ройтерс ".

Ако мярката завоюва обвързващия избор на 17 май, считан за " швейцарския Брекзит ", страната рискува да загуби привилегирования си достъп до единния пазар на Европейски Съюз - жизненоважен за насочената към износа швейцарска стопанска система.

Друга последица може да бъде изключването на Швейцария, която не е членка на Европейски Съюз, от шенгенското пространство, както и от дъблинското съглашение за обработка на молбите за леговище, обявиха публични лица в известие преди конференция.

" Това би довело до мъчителни последствия, на първо място по въпросите, свързани със сигурността и убежището, само че също и с граничния трафик и свободата на пътешестване ", уточни държавното управление.

Имиграцията е нараснала с 55 000 души популацията на Швейцария през предходната година, по данни на секретариата по миграцията. Чуждестранното население е било 2.1 милиона души в края на 2019 година или към една четвърт от 8.5-милионното население на страната.

Бизнес водачи споделят, че се нуждаят от квалифицирани задгранични служащи и налагането на предели за жителите на Европейски Съюз може да наруши съглашението за свободна търговия, което поддържа швейцарския достъп до единния пазар.

Т.нар. уговорка " гилотина " значи, че слагането на завършек на свободното придвижване ще направи недействителни и други стълбове в мрежата от 120 двустранни пакта, в това число съглашения за взаимно признание на промишлени стандарти, публични поръчки, земеделие, изследвания и превоз по земя и въздух.

Евроскептичната Народна партия - най-голямата в Народното събрание - отдавна се бори да поеме народен надзор върху имиграцията.

Предложението ѝ по силата на швейцарската система за директна народна власт ще даде една година, с цел да се контракти завършек на свободното придвижване, само че възможностите са на процедура нулеви поради твърдата линия на Европейски Съюз по основния политически принцип.

Приоритет за швейцарското държавно управление, което изпитва компликации да сложи връзките със заобикалящите го страни на нова основа, е да провежда акция за негативен избор на референдума.

Брюксел желае Швейцария да утвърди нов контракт, съгласно който Берн ще приема постоянно разпоредбите на единния европейски пазар и ще сътвори по-ефективна платформа за разрешаване на разногласия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР