Швейцарски изследователи са разработили система, съставена от електрически импланти, свързани

...
Швейцарски изследователи са разработили система, съставена от електрически импланти, свързани
Коментари Харесай

Парализирани мъже проходиха с помощта на имплант

Швейцарски откриватели са създали система, формирана от електрически импланти, свързани с приложение за таблет. Изобретението им трансформира Мишел Рокати в първият човек, проходил още веднъж след тежка контузия на гръбначния дирек.

Технологията не е нова, само че за пръв път е употребена върху неподвижен човек. Имплантът изпраща електрически импулси към съответния области на гръбначния дирек, които се занимават с вървене. Той може да се свързва безжично с мобилно устройство.

Мишел Рокати разполага с таблет, на който е конфигурирано особено приложение. С него той управлява подаването на сигнали към гръбначния си дирек. Така с приложението пациентите могат да изберат какъв вид придвижване желаят да създадат и по-късно, добре, да го създадат.

Рокати е един от тримата мъже, върху които откривателите от Лозана са тествали имплантите. По думите на учените резултатите са " зашеметяващи ", написа Dir.bg.

В рамките на първите часове от лечението след имплантирането и тримата мъже съумяват да движат краката си и скоро да плуват, да карат колело и да стоят благодарение на проходилка в лабораторията. Скоро по-късно те съумяват да се движат и отвън лабораторията.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР