Швейцарската полиция разследва фалшива рекламна кампания, която насърчава хората да

...
Швейцарската полиция разследва фалшива рекламна кампания, която насърчава хората да
Коментари Харесай

Швейцария разследва фалшива кампания за докладване на съседи

Швейцарската полиция проверява подправена рекламна акция, която предизвиква хората да рапортуват за своите съседи, заяви Euronews.

На жителите е било казано да уведомят управляващите, в случай че някой е затоплил домовете си с повече от 19 градуса по Целзий тази зима на фона на енергийната рецесия. Предложена е и премия от 200 швейцарски франка (208 евро) за анонимните сигнали.

Фалшивите реклами са били  публикувани в Telegram и други обществени мрежи, както и на автобусни спирки.

Подвеждащата акция е коментирана и от медии в Русия и Беларус , до момента в който някои консуматори на обществените медии неправилно допуснаха, че жителите даже могат да бъдат затворени за прекомерно доста отопление на домовете си.

Онлайн изображения демонстрират млада жена, употребяваща мобилен телефон и надписа: " Вашият комшия поддържа ли отоплението си на повече от 19C? Моля, свържете се с нас. "

На рекламния афиш се появи и разпознаваемото лого на герба на Конфедерация Швейцария.

Министерството на околната среда, превоза, енергетиката и връзките дефинира рекламната акция като " операция " и предизвести жителите за " подправеното " обръщение.

" Федералното държавно управление няма нищо общо с този апел и публично се дистанцира от него ", се споделя в изказването. Няма нито такива плакати на федералното държавно управление, нито съответни претенции, явно става въпрос за операция.

Изображението на дамата от рекламните материали се употребява онлайн от 2021 година

JUST IN: authorities have launched an investigation into fake online images of posters urging citizens to report neighbours who overheat their homes, which one expert believes may be linked to Russian disinformation campaigns.
— BNN Newsroom (@BNNBreaking)
Има догатки, че Русия може да е забъркана във подправената акция. 

Правителството на Швейцария започва акция, насърчаваща притежателите на жилища да пестят  сила на фона на покачващите се цени на газа и петрола на фона на съветската инвазия в Украйна.

Гражданите бяха призовани да подхващат други ограничения като понижаване на термостатите си, покриване на тенджери и тигани, до момента в който готвят, и изключване на осветлението и уредите, когато не се употребяват.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР