Швейцарската банка UBS съобщи, че официално е завършила поглъщането на

...
Швейцарската банка UBS съобщи, че официално е завършила поглъщането на
Коментари Харесай

UBS окончателно погълна Credit Suisse и роди банков гигант за $1,6 трлн. долара

Швейцарската банка UBS заяви, че публично е приключила поглъщането на своя съперник Credit Suisse. С това на пазара към този момент действа колос с баланс от 1,6 трилиона $ и 120 000 чиновници.

„ Това е началото на нова глава – за UBS, за Швейцария като финансов център и за международната финансова промишленост “, обявиха основният изпълнителен шеф на UBS Серджо Ермоти и ръководителят Колм Келехер в отворено писмо, оповестено в швейцарските вестници.

Най-голямата банкова договорка от международната финансова рецесия през 2008 година насам ще сътвори „ провокации “, само че и „ доста благоприятни условия “ за клиентите, чиновниците, акционерите и за Швейцария, обявиха те.

Групата ще управлява активи на стойност 5 трилиона $, което ще даде на UBS, най-големия в света управител на благосъстояние, водеща позиция на основни пазари, за чийто размер и обсег другояче биха били нужни години. Сливането също по този начин поставя завършек на 167-годишната история на Credit Suisse, белязана през последните години от кавги и загуби.

Към момента двете банки имат общо 120 000 чиновници в целия свят, само че UBS към този момент съобщи, че ще редуцира работни места, с цел да понижи разноските.

На 19 март UBS се съгласи да закупи кредитора в договорка за 3 милиарда франка в акции и до 5 милиарда франка под формата на поети загуби. Швейцарските регулаторни органи изиграха основна роля в придобиването, част от избавителна интервенция, целяща да се предотврати опасенията, че тежките загуби в Credit Suisse ще дестабилизират банковата система.

Регулаторните органи обявиха в петък, че ще покрият загуби в размер до 9 милиарда швейцарски франка (10 милиарда долара), откакто UBS понесе първите 5 милиарда швейцарски франка като част от транзакцията с поемането на портфейла на Credit Suisse.

След придобиването Credit Suisse и нейните американски депозитарни акции ще бъдат извадени от листата на швейцарската борса SIX и нюйоркската фондова борса, като акционерите ще получат по една акция на UBS за всеки 22,48 притежавани акции на Credit Suisse.

След международната финансова рецесия доста банки понижиха световните си упоритости, защото по-строгите регулации, последвали огромните загуби тогава, понижиха възвръщаемостта и ги принудиха да премислят бизнеса си. Изчезването на капиталовата банка на Credit Suisse бележи следващото оттегляне на европейски заемодател от търговията с скъпи бумаги, която в този момент значително е доминирана от американски компании.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР