Швейцария прекрати участието си в програма на ООН за преместване

...
Швейцария прекрати участието си в програма на ООН за преместване
Коментари Харесай

Швейцария излиза от програма на ООН за настаняване на бежанци

Швейцария приключи присъединяване си в стратегия на Организация на обединените нации за пренасяне и настаняване на бежанци в уязвимо състояние заради дефицит на благоприятни условия за това с оглед притока на голям брой хора, бягащи от войната в Украйна. Това потвърдиха през днешния ден управляващите, съобщи Франс прес.

Програмата не се слага под въпрос, ще бъде краткотрайно спряно единствено приемането на нови участници, заяви с имейл за Агенция Франс Прес Лукас Ридер, представител на швейцарската работа по миграцията. Той удостовери данни от неделните издания на вестниците Ен Цет Цет и " Тан ".

Върховният комисариат на Организация на обединените нации по бежанците поставя старания да настани в трети страни някои от бежанците в най-уязвимо състояние, които живеят в несигурни условия в приелите ги общности. По негови данни тази година имат потребност от пренасяне близо 1,5 милиона такива бежанци, при все това няма задоволително места за тях разполагаем. 

Според " Тан " става дума основно за бежанци от Афганистан, Судан и Сирия – най-много дами, деца и хора със здравословни проблеми, считани за изключително уязвими от организацията на Организация на обединените нации.

Швейцария – страна с 8,7 милиона поданици, се е заела да реалокира през 2022 и 2023 година 1820 бежанци в уязвимо състояние.

Но през вчерашния ден Ен Цет Цет и " Тан " писаха, че през ноември министерството на правораздаването е решило да спре действието на програмата.

Ридер изясни, че повода е " мощен напън " върху швейцарската система за леговище, по-специално що се отнася до опциите за настаняване и обезпечаването на личен състав.

От началото на годината в Швейцария са пристигнали към 100 000 бежанци и претенденти за леговище, над 70 000 от които бягат от войната в Украйна – числа, незапомнени от Втората международна война насам. 

До средата на декември в границите на замразяваната стратегия към този момент бяха преместени 641 души и още към 400 бежанци, чийто въпрос е организиран административно, ще бъдат настанени до март 2023 година Останалите обаче ще би трябвало да чакат, уточни Ридер

В края на първото тримесечие от идната година решението на управляващите ще бъде прегледано отначало, увери той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР