Швейцария откачи след разкриването на заговора на Веселницкая

...
ЛОНДОН – Швейцария е развълнувана от противоречия, след като беше
Коментари Харесай

ЛОНДОН – Швейцария е развълнувана от противоречия, след като беше извикана от правителствена агенция на САЩ за увлечение по заговор, организиран от прословутия адвокат от Trump Tower Наталия Веселницкая.

„Швейцария се бори за репутацията си“, .

Последствията идват, след като Хелзинкската комисия на САЩ писа до държавния секретар Антони Блинкен, в което се предполага, че трима швейцарски граждани – двама бивши прокурори и един бивш служител на правоприлагащите органи – трябва да бъдат санкционирани от САЩ. „Тези лица са подбудили руски граждани, санкционирани съгласно закона Магнитски“, се казва в писмото.

Веселницкая, прокремълският адвокат, който присъства на скандална среща с Доналд Тръмп младши и Джаред Кушнер през 2016 г. проведе тайни разговори с един от мъжете – Винценц Шнел – докато той трябваше да разследва аферата Магнитски, една от най-известните измами в света, която Веселницкая беше натоварена да прикрие.

Една от срещите на Шнел-Веселницкая се проведе в Москва по време на незаконно пътуване до Русия, финансирано от руснаците. Шнел, който по това време беше консултант на швейцарската федерална прокуратура, в крайна сметка беше уволнен и осъден, когато се оказа, че е получил множество луксозни ваканции, включително лов на мечки, докато е бил на ключова позиция в разследването на случая срещу мрежа от руснаци, които са прехвърлили част от откраднатите 230 милиона долара в швейцарски банкови сметки.

По време на едно от тези пътувания до живописното езеро Байкал той беше сниман с главния прокурор на Швейцария Михаел Лаубер и прокурора Патрик Ламон— другите двама мъже, набелязани от Хелзинкската комисия — заедно с висши руски служители.

Въпреки присъдата на Шнел — и подробностите за кампанията за влияние на Веселницкая, излъчени в открит съд — Швейцария реши да върне 80 процента от средствата, които е бил замразен от властите на санкционирани руснаци, както първо беше съобщено от The Daily Beast.

Историята продължава

Швейцария ще изпрати милиони на санкционирани руснаци след заговора Веселницкая

Предложението на Хелзинкската комисия, че бившият Швейцарските длъжностни лица трябва да бъдат санкционирани постави под въпрос репутацията на Швейцария за върховенство на закона.

Вестникът Luzerner Zeitung тази седмица оплака начина, по който швейцарската съдебна система се е справила с измамата. „Швейцария е под международен натиск заради странните си разследвания по случая Магнитски“, пише вестникът под заглавието „Тази фатална близост с Русия“.

Neue Zürcher Zeitung в неделя писа за „паника“ в Швейцарското правителство и уебсайтът на Watson обясниха: „Швейцария разследва по начин, който я направи уязвима за международни атаки – и което сега й струва скъпо.“

Писмото от председателя на Хелзинкската комисия конгресмен Джо Уилсън ( R-SC) и високопоставен член конгресмен Стив Коен (D-TN), с дата 27 юли, даде да се разбере, че очевидно опетненото швейцарско разследване на аферата Магнитски е стигнало до напълно различно заключение от това на правителството на САЩ.

< p>„Тези констатации са в пряко противоречие с констатациите на нашето правителство и много от нашите съюзници. Федералната прокуратура на Швейцария повтори дословно изявленията, които получи от руското правителство“, пишат те.

Бил Браудър ръководи глобална кампания за справедливост, откакто данъчният адвокат Сергей Магнитски беше малтретиран и оставен да умре в руски затворническа килия след разкриване на мащабната измама. „Швейцария има дълга и тъмна история на предоставяне на тайни сметки, грижа за парите на диктаторите и укриване на нацистко злато. Изглежда, че след убийствената инвазия на Путин в Украйна, те добавят към негативната й репутация, като връщат мръсни пари на санкционирани руски гангстери на фона на световните усилия да лишат Путин от глад финансовите си ресурси“, каза той пред The ​​Daily Beast.

Швейцария – известният неутрален банков център – до голяма степен се опита да стои настрана от глобалното движение за оказване на натиск върху президента Владимир Путин за започване на инвазия срещу Украйна. Швейцарците, които не са членове на НАТО, се съгласиха със санкциите на Европейския съюз срещу Русия, но все още отказват да реекспортират оръжия за Украйна, позовавайки се на своя неутралитет.

Натискът на Вашингтон върху Магнитски е част от притиснете Берн да поеме повече отговорност. По думите на швейцарската мрежа SRF: „Натискът от страна на САЩ върху Швейцария се увеличава.“

Прочетете повече в The Daily Beast.

Вземете най-големите новини и скандали на Daily Beast направо във вашата пощенска кутия. Регистрирайте се сега.

Бъдете информирани и получете неограничен достъп до несравнимите отчети на Daily Beast. Абонирайте се сега.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР