Швейцария, където се намират централите на редица международни спортни организация

...
Швейцария, където се намират централите на редица международни спортни организация
Коментари Харесай

Швейцария изчислява вече своя БВП според спортните събития


Швейцария, където се намират централите на редица интернационалните спортни организация като Международната федерация по футбол (ФИФА) и Международния олимпийски комитет (МОК), ще поправя изчисленията за брутния си вътрешен артикул (БВП), с цел да отрази въздействието върху стопанската система на страната на огромните спортни събития, които се провеждат, предава Франс прес.

През първото тримесечие на 2018 година, което съответства със зимните олимпийски игри в Пхенян, приходите, регистрирани от тези организации, са породили нарастване на растежа с 0,2% на алпийската страна, изясни Държавният секретариат за стопанската система (Секо – Seco).

Макар тези огромни спортни събития да не са се провели в Швейцария, приходите получени от продажбата на билети, както и други приходи (права и лицензи) усилват швейцарския Брутният вътрешен продукт, тъй като МОК, чиято централа в Лозана, или на ФИФА в Цюрих, водят счетоводството си в Швейцария.

Без тези " спортни " доходи растежът на швейцарската стопанска система през първите три месеца на годината би бил 0,4% вместо регистрираните 0,6%, посочи Секо при публикуването на оценките за тримесечието на Брутният вътрешен продукт.

Тези огромни спортни прояви имат подтикващ резултат за швейцарската стопанска система, тъй като въздействат върху " основаването на стойност на тези организации (ФИФА, МОК и други - бел. ред.), а затова и на Брутният вътрешен продукт ", разясни Секо.

Приходите, идващи от тези мастодонти в международния спорт, могат да породят и отклонения, които не са за занемаряване при сравняването на данните за обособени тримесечия съгласно графика на спортните събития. А те пък могат да усложнят в краткосрочна вероятност тълкуването на главните конюнктурни трендове в швейцарската стопанска система.

Малък тласък

Приходите, основани от тези спортни събития, имат единствено дребен принос за Брутният вътрешен продукт на Швейцария, затова растежът зависи доста повече от положителното положение на фармацевтичната индустрия или на машиностроенето - двата най-големи бранша в износа на страната.

" Средно спортните действия способстват с близо 1% за Брутният вътрешен продукт ", е пресметнал Роналд Индерганд, който дава отговор за бранш " Конюнктура " в Секо. В диалог по телефона с Агенция Франс Прес той означи въпреки всичко, че този принос варира мощно съгласно спортните събития.

През четните години, когато се провеждат олимпийски игри и огромни футболни шампионати, те подтикват швейцарската стопанска система с 0,1% до 0,2%. И противоположното, те " изяждат " повишаването на Брутният вътрешен продукт с 0,1% до 0,2% през нечетните години, когато няма огромни спортни събития, сочат изчисленията на Секо.

За да даде опция да бъдат обрисувани главните трендове в швейцарската стопанска система, отвън тези събития, които ту леко усилват Брутният вътрешен продукт, ту едва забавят повишаването му, Държавният секретариат взе решение да разгласява спомагателни хронологични поредици от данни за Брутният вътрешен продукт, чиято цел е да изглади резултата от тези огромни прояви.

С двете съществени събития, зимните олимпийски игри в Пхенян и Световното състезание по футбол в Русия, което стартира след 15-ина дни, швейцарската стопанска система ще получи спомагателен подтик.

За съпоставяне дано да отбележим, че единствено индустрията е съдействала за основаването на 18% от брутния вътрешен артикул на Швейцария през 2017 година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР