Швеция поема ротационното председателство на ЕС през първата половина на

...
Швеция поема ротационното председателство на ЕС през първата половина на
Коментари Харесай

Кои са приоритетите на шведското председателство на Съвета на ЕС?

Швеция поема ротационното председателство на Европейски Съюз през първата половина на 2023 година Стокхолм се изправя пред съществено законодателно предизвикателство, защото COVID-19 и войната в Украйна забавиха законодателния график и той сега е претрупан, написа Politico.

За да имат някаква вяра да прокарат оставащите досиета преди изборите през 2024 година, шведите ще би трябвало да работят по-усилено или рискуват да оставят необикновено огромна купчина незавършени каузи, с които Испания и Белгия да се оправят.

Присъствието на крайнодесните шведски демократи в новото съдружно държавно управление също ще окаже въздействие върху метода, по който страната ще подходи към управителната си роля в Съвета на Европейски Съюз. Ето какви са целите на шведското председателство.
Подкрепа за Украйна
Докато Швеция се готви да поеме ръководството на Съвета, един геополитически въпрос ще господства шестмесечния й престой отпред - Украйна. Войната ще е основен фактор при вземането на решения в Европейски Съюз и през 2023 година - от външната политика и политиката на сигурност до енергетиката и селското стопанство.

Агресията на Русия против Украйна ще бъде на върха на дневния ред на нашето председателство “, сподели външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом пред FT през ноември.

„ Готови сме да предоставим колкото се може повече политическа, финансова, военна и филантропична поддръжка за Украйна, до момента в който е належащо “, добави той.

Въпреки че механически Европейската работа за външна активност и нейният началник Жозеп Борел поемат водещата роля по въпросите на външната политика, шведското председателство ще играе основна роля. По-конкретно, Швеция ще бъде натоварена със задачата да реализира съглашение за бъдещи пакети от наказания против Русия (ЕК удостовери, че подготовката за идващия пакет наказания е в ход). Всички по-нататъшни дейности във връзка с енергийните ограничения, като надзор на цените или общи публични поръчки за сила, също ще изпитат единството на Съвета.

Със задълбочаването на икономическата болежка от войната, споразуменията ще бъдат по-трудни за реализиране. Полша и балтийските страни упорстват за по-силен отговор на съветската експанзия в Украйна, като по-строги наказания и повече военна помощ. Страните от западната и южната част на блока ще желаят да подсигуряват, че новите ограничения няма да обиден прекомерно мощно ползите им. Швеция е изправена пред сложна задача да реализира съглашение - изключително в случай че Унгария продължи да играе блокираща роля.

В центъра на вниманието ще бъде и втората среща на Европейската политическа общественост, планувана да се организира в Молдова през април, където въпросът за разширението и упоритостите за присъединение на Украйна ще се върнат на напред във времето.

Като се има поради какъв е залогът, ще има мощен подтик за демонстриране на единение. Дяволът обаче отново е в детайлите и основният въпрос е до каква степен всички нови ограничения, в това число наказания, ще бъдат разводнени, с цел да се реализира консенсус.
Напредък в промяната на политиките за убежището
Новият пакт за миграцията и убежището е проблем за доста страни в Европейски Съюз. Блокът не съумява да реформира разпоредбите за леговище след миграционната рецесия от 2015-2016 година Тази некадърност за намиране на консенсус трансформира миграцията в ахилесовата пета на Европейски Съюз и го изложи на заплаха от изнудване от автократи като Александър Лукашенко от Беларус.

През септември 2020 година Комисията показа ново предложение за промяна на убежището в Европейски Съюз, наречено Пакт за миграцията. Въпреки неналичието на забележителен прогрес до момента, има очаквания, че шведското председателство може да направи крачка към затваряне на досието до края на този законодателен мандат през 2024 година

Комисарят, отговарящ за миграцията, е Илва Йохансон, шведски социалдемократ. Швеция има и едно от най-високите съотношения в Европа на търсещи леговище на глава от популацията. Тези очаквания се помрачиха поради новото дясноцентристко държавно управление, което зависи от поддръжката на антиимиграционната партия Шведски демократи.

Позициите по въпросите на миграцията остават малко или доста непроменени от началото на полемиките по новата рамка преди 7 години. Държавите на юг, където множеството мигранти идват за първи път, желаят да се одобри наложително пренасяне в други страни от Европейски Съюз. Тези на север желаят страните на идване да спрат по този начин наречените „ вторични придвижвания “ на мигранти към други страни. Страните на изток, като Полша и Унгария, са изрично срещу въвеждане на система за преразпределение.

Съществува и песимизъм измежду някои страни по отношение на разширението на Шенгенската зона заради подозрения, че Хърватия, България и Румъния не охраняват дейно външните граници на Европейски Съюз.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЕвропейски съюз Съвет на Европейски Съюз война в Украйна Швеция ПоследниНай-четениПолитика 0 Кои са целите на шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз? Пазари 272 Руската рубла нараства по отношение на еврото, $ и юана Енергетика 448 Русия е подготвена да възобнови газовите доставки през „ Ямал – Европа “ Бюджет и финанси 420 Световната стопанска система се насочва към криза през 2023 година Накратко 6298 Вечерни вести: Депутатите удължиха бюджета; Русия стопира петрола за Европа Индустрии 4988 Какво следва за имотния пазар в България през 2023 година Компании 4562 TSMC оглежда локация за цех в Европа Компании 4445 Tesla спря работата в най-важния си цех Всички новиниОще от ПолитикаВиж всичкиКремъл готви по-високи налози за напусналите страната руснациПутин наруши личния си закон за войната в Украйна Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР