Швеция, Норвегия, Великобритания, Нова Зеландия са отличници в справянето с

...
Швеция, Норвегия, Великобритания, Нова Зеландия са отличници в справянето с
Коментари Харесай

Експерти: Алтернативите с никотин помагат да се намали смъртността от тютюнопушенето

Швеция, Норвегия, Англия, Нова Зеландия са отличници в оправянето с тютюнопушенето, посредством метода за понижаване на вредата от тютюна, признават международни специалисти по публично здраве. Световният проблем с тютюнопушенето, което взима повече човешки жертви от Коронавирус -19 , може да бъде решен благодарение на научните доказателства и метода за понижена щета. За задачата би трябвало да се придържаме към науката и това, което тя установи за методите за отвод на върлите пушачи от цигарите посредством по-малко нездравословни способи за банкет на никотин – като е-цигари и устройства с нагряване на тютюн. Това е методът да се понижи смъртността от болести, свързани с тютюнопушенето.

Около това мнение се сплотиха учени от целия свят на годишния Световен конгрес за е-цигарите в Лондон, който се организира виртуално през декември, където лекари, експерти по публично здраве и специалисти от национални здравни организации обмениха последните данни по тематиката.  

По време на събието стана ясно и, че страните, които ползват метода за понижаване на вредата от тютюна, давайки път на електронните цигари, устройствата с нагряване на тютюн, като IQOS и шведския снус, към този момент имат сериозен прогрес в битката с тютюнопушенето.

„ Няколко страни бележат напредък в проекта за понижаване на вредата от тютюна и в битката с пушенето измежду младежите. В Нова Зеландия да вземем за пример единствено 2% от 14-15 годишните пушат цигари. Най-важно е да се понижи смъртността от болести, свързани с тютюнопушенето. Някои от тях могат да се реализиран единствено със прекъсването на цигарите. Примерите са Швеция и Япония “, разяснява на конференцията проф. Робърт Бийгълхоул, някогашен шеф в СЗО и сегашен откривател в Университета в Окланд, Нова Зеландия.

Швеция към този момент обезпечи доказателство за намаляването на вредата посредством замяната на цигарите със снус – торбичките с тютюн за орална приложимост. Като резултат от това в скандинавската страна има към този момент единствено 7% пушачи и минимален брой случаи на рак на белия дроб измежду мъжете. Друг образец е Япония, където  с навлизането на устройството с нагряване на тютюн IQOS и прекосяването на 22% от пушачите на него, тютюнопушенето и хоспитализациите вследствие на ХОББ и ИБС понижиха.



В някои страни, като Норвегия и Швеция, пушачите под 25 години са минимални проценти – почти 2%, сочи статистиката, изнесена на събитието. Основните аргументи са заместването им с шведския снус за орална приложимост, в композиция със устойчиво използване на рестрикциите за надзор на тютюна. Наскоро Нова Зеландия одобри строги рестрикции по отношение на цигарите, съгласно които днешните 14-годишни в никакъв случай няма да могат да си купят цигари легално. Успоредно с това редица здравни стратегии насърчиха прекосяването към електронни цигари и устройства с нагряване на тютюн за тези пушачи, които не могат да спрат цигарите, тъй че да преминат на тези по-малко рискови други възможности.



 

„ За да може  хората, които към този момент пушат, да се откажат по-бързо от цигарите, е належащо използването на метода за намаляването на вредата, наред с обичайните ограничаващи ограничения. Мярката за триумф ще бъде да се доближи до доста ниско разпространяване на пушенето на цигари измежду възрастните или по-малко от 5% от популацията на една страна да са пушачи до 2040 година “, показва проф. Бийгълхоул.



 

Норвегия пресметна съотношението - изгода за обществото – риск от нови консуматори

Според последните проучвания броят на пушачите в Норвегия е намалял доста. Налагането на снуса способства за ограничение на започването и увеличение на отказването от пушенето, сочи отчет на здравните управляващи в страната.

„ Забелязахме, че пушенето понижава с увеличението на използването на снус. В съпоставяне с други страни, в Норвегия пушим доста по-малко и имаме първото потомство без пушек “, споделя и Карл Ерик Лунд, откривател в Норвежкия институт по общестено здраве.  



 

Резултатът от бездимната политика на Норвегия до момента: обвързваните с тютюнопушенето заболявания са намалели съществено. Това е и най-широко употребяваният способ за отричане на цигари в страната, а съгласно учените електронните цигари също са допустими, в случай че ще допринесат за задържането на пушачите надалеч от цигарите, сходно на торбичките снус. Опитът със снуса демонстрира, че повече от хората са пушили, когато са почнали да го употребяват. Заради опцията младите, които не са пушили да се изкушат от него, институтът изследва равновесието „ риск от нови консуматори –  изгода за обществото “, до което води използването на съответно тази бездимна опция на цигарите.



 

„ Ако снусът носи 5% от риска от тютюнопушене, тогава почти 20 души, които в никакъв случай не са пушили цигари ще би трябвало да стартират да употребяват снус, за да  балансират изгодата за публичното здраве от всеки пушач, който изцяло премине към снус. Делът на непушачите измежду употребяващите снус ще би трябвало да бъде 20 пъти по-голям от каузи на някогашните пушачи, с цел да наклони чистия резултат върху публичното здраве от позитивен към негативен “, уточни Лунд.
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР