Швеция не е установила организаторите или извършителите на взривовете, които

...
Швеция не е установила организаторите или извършителите на взривовете, които
Коментари Харесай

Швеция прекрати разследването за взрива на Северен поток - организаторите не са установени

Швеция не е открила уредниците или причинителите на гърмежите, които извадиха от строя газопроводите " Северен поток ", и по тази причина следствието е прекъснато, заяви шведската прокуратура, представена от международните медии и " Сега ".

 

Оттам са безапелационни, че шведски жители или Швеция като страна няма отношение към гърмежите. " На фона на обстановката, която имаме, можем да установяваме, че шведската пълномощия не може да бъде приложена ", сподели прокурорът Матс Юнгквист.

Шведската прокуратурата е предала материалите от своето следствие на правоохранителните органи на Германия, които не престават да проверяват случаите.

Газопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 " бяха взривени на 26 септември 2022 година И до момента не е известно кой стои зад гърмежите. Русия упрекна Англия. Американските и немските медии пишат за някаква " проукраинска формация ", а страните от Балтийския район и Скандинавия не изключват самата Русия да е забъркана.

Министерството на защитата на Дания заяви, че съветски специфичен транспортен съд с дълбоководна подводница е бил в региона на детонацията на газопровода " Северен поток " в Балтийско море четири дни преди гърмежа. Корабът СС-750 може да прави работа на огромна дълбочина и е оборудван с мини-подводница " Приз ". Корабът е бил в региона на 21 и 22 септември 2022 година, а детонациите станаха на 26 септември. На 22 септември 2022 година датска патрулна лодка, ситуирана източно от остров Борнхолм, е направила 26 фотоси на съветския транспортен съд.

После се появиха няколко изявления, позоваващи се анонимни източници от западни служби, в които се твърдеше, че отношение към гърмежа имат украински жители. Координатор на офанзивата против „ Северен поток “ е бил украинският полковник от запаса Роман Червински, оповестиха The Washington Post и Der Spiegel след взаимно следствие. Полковникът не се е занимавал с планирането на интервенцията, а е изпълнявал заповедите на " високопоставени украински чиновници ", които са били подчинени на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни. Президентът Зеленски не е знаел за интервенцията. 48-годишният Червински, някогашен офицер от украинските въоръжени сили, е координирал екип от шест души, който е наел яхта под измислени имена и е употребявал съоръжение за дълбоководно гмуркане, с цел да заложи експлозиви на тръбопроводите Северен поток 1 и Северен поток 2. Самият Червински, който сега е задържан в Украйна по друго дело, изрично отхвърля обвиняванията. Зеленски също съобщи, че Украйна няма нищо общо с гърмежите.

Властите на Европейски Съюз считат, че газопроводната система " Северен поток " е развалена съзнателно. Агенциите за сигурност на Германия, Дания, Швеция, Холандия и Съединени американски щати вземат участие в следствието на унищожаването на тръбопроводите.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР