Швеция не е направила нищо, за да повиши доверието в

...
Швеция не е направила нищо, за да повиши доверието в
Коментари Харесай

Унгария все още не вижда мястото на Швеция в НАТО

Швеция не е направила нищо, с цел да увеличи доверието в своята валидност за участие в НАТО. Създала е усещането, че присъединението към Алианса не е приоритет за страната. Това съобщи на брифинг в четвъртък Гергей Гуляш, шеф на кабинета на унгарския министър председател Виктор Орбан, представен от " Ройтерс ".

" Швеция не подхваща никакви стъпки за подсилване на доверието , с цел да се трансфорат връзките ни в връзки на съдружници и другари , сподели той. Тези връзки са съюзнически законно сега, само че не могат да се смятат за другарски, затова би трябвало да заключа, че не е приоритет за Швеция да се причисли бързо към НАТО през днешния ден. "

Гуляш предложи външният министър или министър-председателят на Швеция да се свърже и да попита какви опасения има унгарският парламент .
 Столтенберг: Швеция ще се причисли към НАТО до юли
Столтенберг: Швеция ще се причисли към НАТО до юли

Той чака това да стане преди срещата на върха във Вашингтон това лято

В отговор на репортерски въпрос той повтори позицията на страната, че Унгария не желае да бъде последната страна, утвърдила присъединението на Швеция към НАТО.

" Но евентуално няма да успеем да го създадем без помощта на Швеция. Защо да е значимо за мен, в случай че не е значимо за Швеция? ", попита той. 

Шведското външно министерство не е дало отговор незабавно на искане за коментар.

Припомняме, че Швеция подаде молба за присъединение към Организацията на Северноатлантическия пакт през май 2022 година след началото на войната в Украйна. Но процесът на присъединение, който изисква утвърждението на всички съществуващи членове,

Ратификацията беше блокирана в унгарския парламент повече от година, като ръководещите националисти на премиера Виктор Орбан обявиха, че няма опасност за сигурността на Швеция и цитираха това, което те назовават неоснователни шведски изказвания, че са подкопали демокрацията в Унгария.

Правителството на Орбан, което поддържа топли връзки с Москва, неведнъж е обещавало, че няма да бъде последното, което ще ратифицира кандидатурата на скандинавската страна.
 Унгария не бърза да ратифицира участието на Швеция в НАТО
Унгария не бърза да ратифицира участието на Швеция в НАТО

Няма сделка сред Унгария и Турция по въпроса

Парламентът на Унгария, който сега е в зимна почивка, ще възобнови работата си в средата на февруари.

Общото заседание на турския парламент може да разиска кандидатурата на Швеция за участие в НАТО  каза предходната седмица ръководителят на парламентарната група на ръководещата партия на ПСР.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР