Швеция е изправена пред повишен риск от нападения на крайнодесни,

...
Швеция е изправена пред повишен риск от нападения на крайнодесни,
Коментари Харесай

Швеция очаква нападения на "самотни вълци"

Швеция е изправена пред нараснал риск от набези на крайнодесни, които биха копирали смъртоносните офанзиви в американския щат Тексас, Норвегия и Нова Зеландия, заяви електронното издание Локал. Предупреждението насочи Клас Фриберг, шеф на полицейската работа за сигурност САПО. Пред шведската телеграфна организация Фриберг посочи, че по всяка възможност при сходно нахлуване в страната екстремистите биха работили сами по сходство на Андерш Брайвик в Норвегия през 2011 година, когато той умъртви над 70 почтени души. " Проследяването и залавянето на такива нападатели е мъчно, тъй като те не са проведени ", призна шефът на САПО. Той посочи, че сега екстремистките крайнодесни хрумвания са в напредък и отвън познатите до момента структури, като обгръщат все по-широк кръг хора. " Това е огромно предизвикателство за службите за сигурност ", призна Клас Фриберг.

Междувременно над 35 000 души излязоха по улиците на Дрезден в символ на митинг против расизма и ксенофобията. Те издигаха лозунги с надписи " Не на застрашителното клатушкане вдясно на Германия ", писа в. " Ди Цайт ". Мотото на митинга е #unteilbar ( " Неразделни " ). То насочи апел към германците да се борят за отворено, свободно и солидарно общество. " Ние няма да допуснем да се опълчват обществена страна на миграция и главните права и свободи да бъдат в допълнение ограничавани ", афишират уредниците на митинга. Той се провежда единствено седмица преди изборите на 1 септември в провинциите Саксония и Бранденбург, които са тест за ръководещата " огромна коалиция " сред християндемократи и социалдемократи в Берлин, които не престават да губят поддръжка.

" Акцията ни е ориентирана най-много към тези, които поставят в един кюп и нашите си вътрешни, обществени проблеми, и световните процеси като миграцията ", изяснява Рудаба Бадакши, една от организаторките на митинга. Според нея популистите се пробват с " националистически хрумвания да опълчват една част от обществото на друга ". Бадакши засяга най-много представителите на крайнодясната " Алтернатива за Германия ", която съгласно предварителни изследвания се чака да получи сериозна поддръжка на изборите в Саксония и Бранденбург и на вота на 27 октомври в Тюрингия.

 УЧАСТИЕ

В шествието участващите бяха призовани да изразят ясно позицията си против десния екстремизъм и неналичието на взаимност. В митинга се включиха над 400 организации - синдикати, актьори, художници, антифашистки и антирасистки неправителствени организации, в това число към самодейността се причислиха и публични представители на католическата и протестантската черква.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР