Шведският производител на литиево-йонни батерии Northvolt ще инвестира 5,2 милиарда

...
Шведският производител на литиево-йонни батерии Northvolt ще инвестира 5,2 милиарда
Коментари Харесай

Европейска компания инвестира $5,2 милиарда във фабрика за батерии в най-голямата канадска провинция

Шведският производител на литиево-йонни акумулатори Northvolt ще влага 5,2 милиарда $ в гигафабрика в Квебек. Това е най-голямата инвестиция в канадската провинция и най-новата в потенциала за произвеждане на акумулатори за електрически транспортни средства в страната.

Строителството на фабриката Northvolt Six до Монреал ще стартира тази година, а оборудването се чака да проработи през 2026 година

Northvolt ще влага 3,2 милиарда $ от общата сума, а локалното и федералното държавно управление ще съфинансират по 1 милиард $. Това съобщи съоснователят на Northvolt Паоло Черути, представен от Reuters.

Първоначално индустриалният потенциал ще е 30 гигаватчаса (GWh), само че ще се усили до 60 GWh с вложения от близо 9 милиарда $, разяснява още Черути. Той ще застане на поста на основен изпълнителен шеф на Northvolt North America.
 Northvolt влага €165 милиона в цех за акумулатори в Полша
Страната от Централна Европа, която ще стане хъб за производството на литиево-йонни акумулатори

Компании от Европа и Азия влагат стотици милиони в такива заводи в европейската членка

Northvolt към този момент има няколко европейски заводи. Компанията е измежду дребното играчи, които навлизат в локалната промишленост за акумулатори.

Според Черути изборът за Канада за последваща фабрика не е инцидентен. Малко преди да се вземе решението, са били обсъждани и разновидности за градеж в Съединени американски щати, само че в последна сметка Канада печели, поради съществуването на устойчива сила, достъпа до квалифицирани служащи, близостта до естествени запаси и други фактори като отношението на държавните управления.

Черути съобщи още, че компанията също по този начин е осигурила главен клиент в Северна Америка, само че отхвърли да ги назове. " Такава голяма инвестиция и план не може да се случи, в случай че нямате главен клиент ", уточни той.

Законът за понижаване на инфлацията в Съединени американски щати (IRA) на стойност 369 милиарда $, признат предходната година, притегли вниманието на доста компании, в това число Northvolt, да погледнат на запад, привлечени от солидни дотации и по-евтина сила.

Northvolt има подписани контракти на стойност над 55 милиарда $ главно с европейски клиенти като BMW, Scania, Volkswagen и Volvo.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР