Шведският художник Ларс Вилкс, който живееше под полицейска защита от

...
Шведският художник Ларс Вилкс, който живееше под полицейска защита от
Коментари Харесай

В катастрофа загина автор на карикатури на Мохамед

Шведският художник Ларс Вилкс, който живееше под полицейска отбрана от 2007 година поради смъртни закани, свързани с негова подигравка на пророка Мохамед с кучешко тяло, е умрял при злополука в неделя, заяви " Асошиейтед прес ", като се базира на шведски медии.

Според информациите произшествието е станало, откакто камион се е сблъскал челно с необозначен полицейски автомобил, в който са пътували 75-годишният Вилкс и неговата защита, формирана от двама служители на реда. Колата и камионът се се запалили, двамата служители на реда също са починали, а лидерът на камиона е ранен.

Вилкс беше едва прочут отвън Швеция преди карикатурата на Мохамед. В родината си той беше прочут със скулптурата от донесено от морето дърво, която издигна в естествен резерват в Южна Швеция без позволение. След дълга правосъдна борба той беше санкциониран, само че скулптурата му притегля хиляди гости годишно.

 В злополука почина създател на карикатури на Мохамед
© Reuters

Животът на художника се промени радикално преди 13 години, откакто нарисува подигравка на Мохамед с тяло на куче. Кучето е считано за нечисто животно от консервативните мюсюлмани, а ислямският набожен закон не разрешава въобще изображенията на пророка.

Впоследствие " Ал Каида " разгласи премия за главата на Вилкс. През 2010 година двама души се пробваха да опожарят дома му в Южна Швеция. Миналата година жена от американския щат Пенсилвания се призна за отговорна, че е подготвяла убийството му.

Причините за злополуката се проверяват, като една от версиите за попадането на колата в насрещното придвижване е, че е спукала гума. Автомобилът е брониран и с тегло от 4.5 тона без проблем е раздрал разграничителното заграждение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР