Шведски Валхунд е куче, което векове наред е служело да

...
Шведски Валхунд е куче, което векове наред е служело да
Коментари Харесай

Шведски Валхунд

Шведски Валхунд е куче, което епохи наред е служело да събира стадата на шведските фермери. Това е мъдро и правилно куче, на което постоянно можете да разчитате. През последните години Шведски Валхунд се трансформира в порода, желана от фамилии с деца.

История на Шведски Валхунд

Шведски Валхунд, прочут още и с името Вестготски Шпиц, се счита за една от аборигенните породи кучета в Швеция. Първоначално Шведският Валхунд е изпълнявал функционалността на универсално фермерско куче в окръга Вестготаланд. Постепенно породата западала, само че през 1948 година била възродена още веднъж от граф Бьорн декор Розцен.

Той записал стандарта на породата Шведски Валхунд и я трансформирал в една от националните гордости на родината си. Шведският Валхунд е единствената северна порода кучета, които са с къси крайници. Въпреки ниския си растеж обаче Кучетата от тази порода се оправят прелестно със дилемите си на овчарки. Днес те към този момент не се употребяват интензивно за тази цел, само че по тази причина пък са измежду спечелилите в разнообразни типове кучешки надпревари, където се изисква подвижност и активност.

Стандарт на Шведски Валхунд

Кучетата от породата Шведски Валхунд доближават до 50 сантиметра височина без значение от пола си. Те тежат от 9 до 20 кг. Шведски Валхунд има клинообразна глава, която наподобява на вълча. Муцуната е леко заострена, с черен нос и черни устни. Зъбите са едри, челюстите са мощни.

Крайниците на Шведски Валхунд са къси, само че доста мускулести. Очите на Шведски Валхунд са кафяви. Ушите са изправени, с триъгълна форма, крайчетата може да са клепнали. Шията е къса и доста мускулеста. Тялото е мускулесто и издължено. Опашката, в случай че кучето има такава, е завита над гърба. Козината на Шведски Валхунд е къса и може да е оцветена в кафеникаво, сивкаво или черно. Допустими са бели петна на гърдите и лапите.

Грижи за Шведски Валхунд

 Куче Шведски Валхунд

Шведски Валхунд не изисква особени грижи. Той може да се гледа както на двор, стига да има къщурка, по този начин и в апартамент. Шведски Валхунд се приспособява към другите условия на живот.

Шведски Валхунд би трябвало да бъде разресван два-три пъти седмично и единствено когато козината му се сменя, е добре той да бъде разресван всеки ден, с цел да се форсира процесът на промяната. Не се предлага Шведски Валхунд да се къпе по-често от три пъти в годината, тъй като козината му може да се повреди и защитните й свойства да намалеят. Шведски Валхунд е интензивно куче и има потребност от разходки и опция да изразходва силата си.

Обучение на Шведски Валхунд

Шведски Валхунд е доста мъдро куче и елементарно се поддава на образование. Това интелигентно куче ще извършва на драго сърце всяка команда, която му се дава. То елементарно може да бъде научено да върви по диря и да бъде превърнато в ловно куче. Шведски Валхунд има генетично заложени положителни качества на охранител, тъй че може да бъде подготвено да е куче-пазач.

Хранене на Шведски Валхунд

Шведски Валхунд ще хапва на драго сърце както суха храна и консерви за кучета, по този начин и натурални артикули. Ако решите да храните вашия Шведски Валхунд с натурални артикули, би трябвало да имате поради, че над 50 % от менюто на кучето би трябвало да съставлява месо. То може да се добавя със субпродукти и морска сварена и обезкостена риба. От месата са целесъобразни телешкото, агнешкото, заешкото, пилешкото и пуешкото.

Не се предлага да храните Шведски Валхунд със свинско месо, тъй като то е прекомерно мазно за него. Може да давате дивеч на Шведски Валхунд, както и да допълвате менюто му със сварен ориз, овесени ядки, сварена елда, твърдо сварени яйца, кисело мляко и извара. Не давайте на Шведски Валхунд прясно мляко, солени и пикантни храни, мазни и тестени храни, сладки произведения и пушени меса. Допълвайте менюто на Шведски Валхунд със зеленчуци, плодове и нужните за положителното му развиване и поддържане на положително здраве витамини и минерали.

Заболявания на Шведски Валхунд

Шведски Валхунд е доста здрава порода, само че все пак е допустимо да страда от генетично обусловени болести. Сред тях са проблеми със ставите, тазобедрена дисплазия, разнообразни типове инфекции на ушите и очите, заболявания на костната система. Шведски Валхунд може също по този начин да страда от проблеми със стомаха, по тази причина би трябвало да се внимава какво яде кучето и да не се оставя да преяжда.

Любопитни обстоятелства за Шведски Валхунд

 Дете и Шведски Валхунд

Строгият стандарт на породата Шведски Валхунд, от който не се позволяват отклонения, обезпечават съвършеното здраве и душeвност на тези кучета. Породата Шведски Валхунд е измежду най-дълго живеещите - кучетата от тази порода живеят повече от 17 години.

Интересен факт е, че Шведският Валхунд има по този начин наречения ген на Бобтейл. Над 50 % от новородените кученца от породата Шведски Валхунд се раждат без опашка или с доста къса опашка.

Напоследък спасителите в Швеция работят сполучливо с породата Шведски Валхунд. Малките кучета минават през места, които са прекомерно тесни за немските овчарки.

Силният и самоуверен Шведски Валхунд не се стопира пред нищо, когато от него се изисква да помогне при откриването на затрупани хора. Страхотното му подушване оказва помощ в такива случаи извънредно доста. Шведски Валхунд е доста деликатен с децата и можете без терзание да оставяте напълно дребните хлапета в компанията му, той в никакъв случай няма да им аргументи щета.

Колкото и жестоко да играят с него хлапетата, Шведски Валхунд ще понася философски игрите им и ще разреши да бъде дърпан, щипан и мачкан, с цел да достави наслаждение на малчуганите. Шведски Валхунд е доста добър ловджия на плъхове и се употребява в някои ферми за справяне с казуса от наличието на доста гризачи. Шведски Валхунд се схваща добре с други домашни любимци, стига да не са доста по-малки на размер от него.

Недостатъци на Шведски Валхунд

Като всяко овчарско куче, Шведски Валхунд може да има неприятния табиет да хапе хората по глезените, с цел да се пробва да ги събере в група или да трансформира посоката им. Шведски Валхунд може да прояви експанзия към непознати, в случай че реши, че заплашват стопанина му или фамилията му. Ако не изразходва постоянно силата си, Шведски Валхунд може да стане деструктивно или доста затворено куче, което да не желае да контактува с хора и с други кучета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР