Шведски прокурор днес заяви, че няма да бъде проведено официално

...
Шведски прокурор днес заяви, че няма да бъде проведено официално
Коментари Харесай

Швеция няма да разследва инцидента с чучелото на Ердоган

Шведски прокурор през днешния ден съобщи, че няма да бъде извършено публично следствие на демонстрацията в Стокхолм предходната седмица, по време на която плашило, представляващо турския президент Реджеп Тайип Ердоган, беше обесено с главата надолу, заяви вестник " Афтонбладет “.

Видеоклип, оповестен предходната седмица, на който се вижда чучелото на Ердоган, висящо с главата надолу пред кметството на Стокхолм, провокира отвращение в Турция.

Външното министерство на Турция привика посланика на Швеция в четвъртък и изиска виновните за това действие лица да бъдат съдени, заяви Ройтерс.

Шведски прокурор обаче публично съобщи, че действието не е наказуемо по силата на шведското законодателство.

" Разгледах случая от гледна точна на накърняване на репутацията, само че не считам, че той може да се смята за подобен. Поради това взех решение да не формирам авансово следствие ", съобщи прокурорът Лукас Ериксон пред " Афтонбладет “.

Швеция се стреми да получи утвърждението на Турция за присъединение към НАТО, за което тя кандидатства след нахлуването на Русия в Украйна предходната година.

Анкара споделя, че Швеция би трябвало да заеме по-ясна позиция против тези, които счита за терористи, основно кюрдски бойци и организацията, която упреква за опита за прелом в Турция през 2016 г. 

Финландия и Швеция подписаха тристранно съглашение с Турция през 2022 година, чиято цел е да се преодолеят възраженията на Анкара против участието на двете страни в НАТО.

Премиерът на Швеция осъди демонстрацията предходната седмица и съобщи, че тя е бойкот на кандидатурата на Швеция за участие в Северноатлантическия пакт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР