Шведската компания се изправя срещу практиката на планираното остаряване на

...
Шведската компания се изправя срещу практиката на планираното остаряване на
Коментари Харесай

FOREO с еко кампания за намаляване на рекордните е-отпадъци от 53,6 млн. тона на година


Шведската компания се изправя против практиката на плануваното остаряване на продуктите, която способства за отрицателната статистика, регистрирана от Организация на обединените нации

Едва 17,4% от електронните боклуци за 2019 година са били рециклирани. Това демонстрира. В международен мащаб през същата година са били създадени рекордните 53,6 млн. тона електронни боклуци, което е растеж с 21% единствено за 5 години, регистрира още отчетът.Тревожните вести за климатичните промени, изчезващите типове, вредата върху океаните от несъразмерен лов на риба, замърсяването на планетата и доста други отрицателни въздействия върху биосферата всекидневно ни заливат от дребните екрани.Призовавайки за повече отговорност във връзка с устойчивостта,, шведската марка за хубост, започва екологична акция във връзка Деня на Земята (22 април), наречена „ Правете артикули, които дълго да служат, не да се чупят “ („ Make It Last, Not Break Fast “), като се изправя против една от постоянно срещаните отрицателни практики на пазара за потребителска електроника – плануваното остаряване на продуктите.

„ FOREO е компания, насочена към клиентите, и ние се стремим да вършим трайни висококачествени артикули. Нашите клиенти виждат това и доста от тях се доверяват на марката ни през цялото време. Всъщност се свързахме към стотици от нашите най-първи клиенти, с цел да получим техните мнения и да се уверим, че те към момента употребяват нашите устройства. Беше в действителност прочувствен миг за всички нас тук във FOREO да чуем персонални истории за това по какъв начин нашата е станала неразделна част от живота им. Това, което го направи момента в действителност специфичен, беше, че всички те споделиха, че техните артикули FOREO към момента работят безупречно даже след 8 години приложимост и към момента наподобяват красиви и чисти като нови. Това значи, че успяхме освен да отговорим на потребностите на нашите клиенти, само че и да опазим нашата планета от непотребни електронни боклуци “,казва Борис Трупчевич, изпълнителен шеф на FOREO. Той продължава: „ Начинът, по който фирмите би трябвало да проявят отговорност, е доста елементарен – посредством това продуктите, които основават, да устоят допустимо най-дълго. Така ще дадат приоритет на околната среда и потребителския интерес пред облагите и почтено казано, този метод е доста по-ефективен от даренията и документите за тях, зад които да се крият. Може да има негативи в кратковременен проект, само че в дълготраен няма различен метод. Информираността за практиките за съзнателно основаване на артикули, които бързо да се чупят, нараства, изключително откакто държавните управления започнаха да задължават водещите производители да спрат умишленото намаление на продуктивността на батерията или устройството, което е единствено един от образците. “

Според Глобалния мониторинг отчет от 2020 година на Организация на обединените нации за електронните боклуци количеството им ще доближи 74,7 млн. тона до 2030 година – съвсем подсилен тонаж единствено за 16 години. Данните демонстрират, че това ще е разследване от Също толкоз обезпокоителен е фактът, че единствено 17,4% от електронните боклуци за 2019 година са събрани и рециклирани, а ориста на 44,3 млн. тона електронни боклуци е несигурна.

Освен електрониката един от най-трудните за преработване материали е пластмасата. Например, на пластмасовите четки за зъби са нужни над 400 години, с цел да се разложат на сметищата, което значи, че всяка пластмасова четка за зъби, създавана в миналото от изобретяването им през 30-те години до през днешния ден, към момента съществува. Смята се, че всяка година по света се употребяват 3,6 милиарда пластмасови четки за зъби, до момента в който. Като отговор на тези тревожни числа нов вид произвеждане набира все по-голяма известност, водено от пионери като FOREO, чиято aктуална гама от високотехнологични устройства като електрическата четка за зъби са проектирани с висока устойчивост и продължителност – те са хигиенични, дълготрайни решения за многократна приложимост, които могат да понижат потреблението на еднократни артикули за персонална грижа като пластмасови четки за зъби и мокри кърпички, което прави марката по-екологична опция.

 

Тревожно огромни количества пластмаса и други рискови материали през днешния ден заливат океаните и това, което в миналото са били безкрайни зелени поляни, като все още има над . Но от кое място в действителност идват всички тези боклуци? Отговорът се крие в потребителската просвета, достигаща нови и нови върхове. Може да си мислим, че направляваме нашите привички за покупки, само че тук има нещо доста по-голямо. „ Не мисля, че множеството хора даже подозират за така наречен планувано остаряване. Разбира се, всички сме забелязали, че продуктите, които купуваме, не са това, което бяха, и са склонни да се скапват по-бързо, само че фактът, че доста марки, на които потребителите имат доверие, в действителност целеустремено лимитират живота на продуктите си, с цел да може да се върнете и да купите още, е абсурден. Време е да променим това “ – споделя Трупчевич и прибавя: „ Във FOREO нашата задача е да доставяме артикули с най-високо качество, които ще служат на нашите клиенти за години напред. Всеки артикул на FOREO се предлага с 2-годишна гаранция и 10-годишна гаранция за качество. Нашата концепция е да произвеждаме по-малко артикули, които работят безпроблемно за по-дълго, като по този метод не слагаме спомагателен стрес върху околната среда и все пак следим забележителен растеж в нашия бизнес. Много от нашите лоялни клиенти започнаха с LUNA и откакто се увериха в качеството и успеваемостта на нашия артикул, в този момент имат също,, ISSA и постоянно – цялото семейство артикули на FOREO, които знаят, че ще им служат години наред! “

Във високотехнологичната промишленост лимитираната дълготрайност на живота на цифровите устройства нормално се дължи на нововъведения и не е в следствие от нередовност, само че доста производители печелят позиции, употребявайки други способи, като планувано остаряване. Тази процедура датира от Те са се нуждаели от нови клиенти и защото крушките им работели прекомерно дълго, всички те се съгласили да реконструират крушките си, тъй че да изгарят след не повече от 1000 часа, за разлика от 1500 или 2000 часа, които са били стандартът до тогава. Картелът почнал да глобява тези, които създават артикули с по-дълъг живот и внезапно бизнесът още веднъж процъфтявал. Скоро по-късно и други бизнеси вкарват тази доходоносна тактичност, която към момента е в действие и известна.

Прекомерното ползване непосредствено води до свръхпроизводство и безмилостно трансформира океаните и поляните ни в планини от токсични боклуци. Подхранвано от потребителската просвета, плануваното остаряване на продуктите освен предизвиква необратими вреди на нашата планета, само че в последна сметка не дава отговор на действителните човешки потребности и води до нараснало неодобрение, което е потвърдено, че и обществени спорове.

„ Международното право, както и законодателството на Европейски Съюз, подхващат стъпки към засилванене на регулациите за резистентност, и макар че държавните органи могат да обезпечат рамката за използване на тези закони, всеки човек и бизнес би трябвало да вземат присъединяване в споделената отговорност и да създадат всичко по силите си да опазят нашата красива планета. В противоположен случай не планетата ще има сериозен проблем, а хората. Планетата е тук по-дълго от нас и ще се възвърне, откакто си отидем. Във FOREO считаме битката против плануваното остаряване като първа стъпка към реализиране на екологичните цели “, сподели Трупчевич, призовавайки всички бизнеси по света да преразгледат своя бизнес модел и да създадат промени още през днешния ден.

Въпреки че, те са виновни за над 70% от токсичността на отпадъците, което ги прави най-бързо разрастващата се категория битови боклуци в Съединени американски щати. Въпреки че понастоящем, който да изисква преработване на електронни боклуци или да не разрешава изнасянето им в разрастващите се страни, обгръща някои токсични електронни боклуци. В Европа разпоредбите за отнасяне на електронни боклуци са регламентирани от ) и в електрическото и електронното съоръжение (RoHS). Като член на Европейски Съюз всяка страна заплаща такса за ОЕЕО въз основа на броя на продадените електрически устройства и събраните средства по-късно се насочват към начинания за стимулиране на преработването в идващите години. От 2014 година насам броят на страните, които са приели национална политика, законодателство или правилник за електронните боклуци, се е нараснал от 61 на 78. Въпреки че следим позитивна наклонност, това надалеч не е 50% нарастване – цел, избрана от Международния съюз по далекосъобщения.

Освен това плануваното остаряване, главният катализатор на увеличението на електронните боклуци, е едва наранено в законодателството в международен мащаб. Понастоящем в Съединени американски щати няма федерални закони, които да засягат плануваното остаряване, макар че Комисията за сигурност на потребителските артикули има пълномощието да издава стандарти за продължителност, в случай че реши. През 2017 година и да се предизвиква поправимостта, адаптивността, опцията за надграждане, трайността и опцията за преработване на продуктите и макар че този метод към момента не е отразен в съответно признато Европейското законодателство, редица страни са подхванали дейни стъпки за използването му.

С нови доказателства, които се появяват всекидневно, към този момент не можем да подценяваме действителността: нашата планета е в рецесия. Не всичко е отрицателно обаче, защото през днешния ден можем да решим и да създадем крачка към смяната, да дадем образец. Създаването на дълготрайни висококачествени артикули, замяната на рискови и токсични съставни елементи с по-зелени и екологични други възможности, както и съживяването на културата да ремонтираме артикули, а не да ги хвърляме, може да обърне нещата значително и да направи планетата още веднъж зелена.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР