Шведската компания Hennes & Mauritz AB (H&M), собственик на втората

...
Шведската компания Hennes & Mauritz AB (H&M), собственик на втората
Коментари Харесай

H&M увеличи печалбата, въпреки спирането в Русия и спада на продажбите в Източна Европа

Шведската компания Hennes & Mauritz AB (H&M), притежател на втората по величина верига магазини за облекла в Европа, усили чистата си облага и приходите през второто финансово тримесечие (завършващо на 31 май) и разгласи нова стратегия за назад изкупуване на акции.

През отчетния интервал чистата облага на H&M възлиза на 3,68 милиарда шведски крони (364 милиона долара), спрямо 2,77 милиарда крони през същото тримесечие на миналата финансова година. Експерти, интервюирани от FactSet, предвидиха приблизително резултат от 3,09 милиарда крони.
 Продажбите на H&M надвишиха равнищата от преди пандемията
Продажбите на H&M надвишиха равнищата от преди пандемията

Причина за това е намаляването на рестриктивните мерки, свързани с пандемията

Тримесечните доходи на H&M са нарастнали със 17% до 54,5 милиарда крони. Продажбите в национални валути се усилват с 12%, а без Русия, Беларус и Украйна, където краткотрайно е спряна работата на магазините на комерсиалната верига - със 17%.

" Ръстът на продажбите на групата през последното тримесечие беше движен от триумфа на новите сбирки, които видяха, че компанията продава повече на цялостна цена и по-малко на понижени цени ", сподели Хелена Хелмерсон, основен изпълнителен шеф.

Приходите на компанията в Западна Европа скочиха с 22% през последното тримесечие, в Америка - с 30%, в Азия, Африка и Океания - с 14%, в Южна Европа - с 36%, в Северна Европа - със 7%. И единствено в Източна Европа продажбите се сринаха с 22%.
 H&M навлиза в Северна Македония и Косово
H&M навлиза в Северна Македония и Косово

Продажбите на шведския колос бележат растеж

В края на май общата стойност на активите на H&M в Русия, Беларус и Украйна се прави оценка на 4,4 милиарда крони. В тези три страни 181 магазина са краткотрайно затворени, личният състав е към 7,5 хиляди души. Преди пандемията на ковид районът представляваше към 10% от оперативната облага на H&M, отбелязва interfax.ru.

Също по този начин управлението на компанията отбелязва, че през последното финансово тримесечие обменният курс на рублата по отношение на шведската крона набъбна със 73%, което се отрази отрицателно върху цената на съветските активи при конвертиране в крони.

Ръководството на H&M разгласи началото на нова стратегия за назад изкупуване на акции на стойност до 3 милиарда крони.
 Как H&M се оказа
Как H&M се оказа " пленник " на геополитически дебат в Азия?

След проблемите за компанията в Китай

H&M е учредена през 1947 година в Швеция. В допълнение към марката H&M, компанията има и марките COS, Monki, & Other Stories, Weekday, ARKET и Afound, както и веригата магазини за домашни артикули H&M Home.

От началото на годината капитализацията на H&M е намаляла с 31,5%, до 204,5 милиарда шведски крони.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР