Шведската група Modern Times Group (MTG) заяви в понеделник, че

...
Шведската група Modern Times Group (MTG) заяви в понеделник, че
Коментари Харесай

MTG се отказа да продава Нова на Петр Келнер, търси други купувачи

Шведската група Modern Times Group (MTG) съобщи в понеделник, че се е решила да приключи съглашението за продажбата на " Нова Броудкастинг Груп " на чешката PPF, следена от Петр Келнер - новият притежател на активите на Telenor в България и още три страни в района.

" Прекратяването на съглашението с PPF Group следва решението на българската Комисия за защита на конкуренцията да блокира продажбата ", показват от шведската компания. Оттам прецизират, че е изминал и крайният контрактуван период за довеждане докрай на договорката.

MTG е влезнала в полемика с други заинтригувани купувачи, без да показва кои са те. MTG има 95% от " Нова Броудкастинг Груп ", а останалите 5% са благосъстоятелност на люксембургската Eastern European Media Holdings.

За договорката бе обявено на 19 февруари 2018 година. Обявената цена бе €185 милиона, като в съглашението влизат и " Нетинфо ", Агенция " Ева ", радио " Нова нюз ", платформите Grabo, Trendo, Vbox7 и други.

Отказът на Комисия за защита на конкуренцията пристигна тъкмо пет месеца по-късно - на 19 юли 2018 година, а претекстът бе, че групата ще има " значително преимущество пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. Петр Келнер апелира пред Върховния административен съд, само че първото дело ще бъде чак на 12 март т.г. Същевременно обжалването блокира взимането на решение от страна на Комисия за защита на конкуренцията за придобиването на 100% от " Нетинфо " от страна на " Нова Броудкастинг Груп ".

Същевременно от MTG оповестяват още, че са получили кредитна линия от 1 милиарда крони от Nordea - най-голямата скандинавска банкова група - за в допълнение финансиране. MTG възнамерява да се раздели на две компании - MTG и NENT Group, като процесът би трябвало да приключи до март 2019 година " Нова ", до намирането на нов покупател, ще остане част от първата.

MTG влезе в България през 2007 година посредством придобиването на Balkan Media Group Limited, която управляваше телевизионните канали Diema. Година по-късно компанията купи и " Нова ". /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР