Шведската агенция за подпомагане на религиозни общности обяви, че прекратява

...
Шведската агенция за подпомагане на религиозни общности обяви, че прекратява
Коментари Харесай

Швеция спира субсидиите за Руската православна църква - занимава се с шпионаж

Шведската организация за подкрепяне на религиозни общности разгласи, че приключва дотацията си за Руската православна черква, която е обвинена, че работи като медиатор на съветските разследващи служби, съобщи Агенция Франс Прес.

В изказването си Шведската организация за подкрепяне на религиозните общности уточни, че църквата не дава отговор на " демократичните критерии ", нужни за приемане на дотация.

Разузнавателните служби (Säpo) считат, че църквата се употребява от съветската страна " като платформа за събиране на разследваща информация и други действия, застрашаващи сигурността ".

" Според забележките на шведските разследващи служби наподобява, че представители на религиозната общественост са имали контакти с хора, работещи за съветските служби за сигурност и разузнаване ", добави се в него.

Руската православна черква в Швеция е получила доста финансиране от съветската страна и нейните представители са работили по метод, който наподобява предизвиква " поддръжката за съветската инвазия в Украйна ".

В неотдавнашния си годишен отчет Säpo дефинира Русия като една от главните закани за сигурността на Швеция.

През 2023 година някогашен чиновник на шведските разследващи служби е наказан на пожизнен затвор за шпионаж в интерес на Русия.

През септември един руско-шведски жител беше изправен пред съда за предаване на западни технологии на съветското военно разузнаване. Съдът призна, че той е изнасял подобен вид съоръжение, само че го оправда с претекста, че това не съставлява шпионаж.

Швеция също по този начин е в развой на присъединение към НАТО, с което се поставя завършек на 200-годишното военно необвързване. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР