[Shutterstock] WeWork подаде документи за първично публично предлагане. Те показаха

...
[Shutterstock] WeWork подаде документи за първично публично предлагане. Те показаха
Коментари Харесай

Предстоящият борсов дебют на WeWork може да притесни инвеститорите

[Shutterstock] WeWork подаде документи за първично обществено предложение. Те демонстрираха редица значими данни – огромния напредък, който е нехарактерен за фирмите за недвижими парцели, загубите, само че също по този начин и евентуални спорове на ползи и съмнителни финансови интервенции, написа Bloomberg. Стартъпът, който отдава чартърен пространства за споделени работни места, е със комплицирана корпоративна конструкция, отпред на която е основният изпълнителен шеф Адам Нойман, който има необикновени начини за въздействие върху компанията.

Финансовите резултати

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики WeWork пораства бързо и регистрира огромни загуби, което не е изненада. Миналата година компанията е показала в публични документи, изпратени на вложителите, доходи от такси за наем и услуги, начислявани при наемане на офис пространства в размер на 1.7 милиарда $. Това е близо два пъти повече по отношение на миналата година, а се чака темпът на напредък да се резервира и през тази година.

Разходите също порастват с големи темпове, значително поради желанието на сдружението да се разрасне на допустимо най-вече пазари за малко време. Разходите на WeWork за " напредък и развиване на нови пазари " са се нараснали повече от три пъти по отношение на предходната година и доближават 477 млн. $ през 2018 година В същото време разноските за реклама са били 379 млн. $. Това е със 164% повече от 2017 година

Тези цифри може да са стряскащи за множеството обичайни компании за недвижими парцели, само че в тази ситуация на WeWork са по-скоро поръчител, че стартъпът ще успее да се разрасне относително бързо, тъй че да стартира да приказва за излизане на облага. Към края на 2018 година WeWork оперира в 100 града и разполага с общо 425 пространства за споделено работно място.

Така наподобява WeWork в очите на вложителите, които целесъобразно се вълнуват и са склонни да подценяват в действителност подозрително огромните загуби на компанията. За предходната година разноските за лизингови заплащания към наемодателите, както и за личен състав, комунални услуги, налози, разчистване на офиси, поправки и други са били в размер на 1.5 милиарда $. Така приходите на WeWork от предоставяне на офиси чартърен са малко по-високи от разноските за поддържането им – без в тях да се включват разноски за търсене на нови офис площи.

Входящите средства обаче понижават, като компанията приписва този спад на разрастването си в страни с по-ниски цени на наемите, както и на отстъпките, които прави, с цел да убеди наемателите да подпишат по-дългосрочни контракти.

Разкритата финансова информация мощно припомня на представянето на Uber, Lyft и други компании, които оферират някакъв тип споделени услуги. В този миг от виталния цикъл на WeWork е мъчно да се реши дали компанията може да излезе на облага в дълготраен проект. Растежът й е впечатляващ, само че сходно на други млади компании от сходен вид се дължи най-вече на вярата на вложителите. Впоследствие тези сдружения се показват по-скоро зле на фондовия пазар.

Оптимизмът на вложителите във връзка с WeWork частично се дължи и на способността на управлението да се възползва от смяната, която компанията съумя да вкара на пазара за отдаване на офиси чартърен.

Червените лампички

Притеснения за многообещаващия стартъп има и по отношение на метода, по който е структуриран и ръководен. При подаването на документите за IPO стана ясно, че основният изпълнителен шеф Адам Нойман персонално е имал забележителна част от офис постройките, които WeWork наема, както и че той е взел стотици милиони долари заеми, обезпечени посредством акциите му в компанията. Същевременно Нойман е построил комплицирана конструкция, която му изплаща облаги по метод, който понижава размера на налозите, които той заплаща.

В допълнение най-малко още двама членове на фамилията на Нойман с изключение на брачната половинка му са работили за компанията, в това число по акция за промотиране на събития, за което най-големият външен акционер на WeWork е платил десетки милиони долари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР