[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала
Коментари Харесай

Доходност, която опиянява

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Уолстрийт опитва с вложения в марихуана

Американският пазар на марихуана възлиза на 10 милиарда $
3 апр 2018
Разрастването на легалния пазар на канабис може да засегне алкохолната промишленост

Тютюневият бизнес може да пострада по-малко, демонстрира отчет на Euromonitor
18 мар 2018
Борсов коз

Легализирането на марихуаната за медицински цели в Северна Америка направи акциите на фирмите производителки атрактивни
30 апр 2017 В края на март в нюйоркския клуб Aretsky’s Patroon се събират 80 фондови мениджъри и вложители. Сред тях има и няколко бизнесмени, които създават марихуана, а задачата им е да показват своя бизнес в търсене на нови вложения. Интересът на Уолстрийт към канабиса се усилва и това нe е изненада. Пазарът на марихуана за медицински цели и персонална приложимост (там където е разрешена) в Северна Америка единствено за година е достигнал 9.7 милиарда $ и пораства с към 30-40% на година.

В Съединени американски щати близо 29 щата са разрешили канабиса за медицински цели, а в девет от тях - и за рекреационни потребности. В Канада през тази се чака напълно узаконяване – персонална упоритост на премиера Джъстин Трюдо. В България канабисът за медицински цели е неразрешен, а притежанието и пушенето му са криминализирани.

Всичко това сътвори бизнес с продажби за милиарди. Преди година писахме за десетките компании, които се развиват в този бранш. Освен производители на самото растение има и компании, които вършат съоръжение за развъждане на марихуана – осветителни и напоителни системи, торове, пестициди.

Акциите на доста от тях се търгуват обществено, а доходността при някои за последните години е... стотици и даже няколко хиляди %. Разбира се, има и значително губещи. Нарастват обаче и терзанията за резултатите на фирмите, а факторите за това са евентуалното свръхпредлагане и регулациите.

След взрива - спад

И тъй като 21 април е денят на марихуаната, проверихме какви са доходността на фирмите и показателят, които представихме преди година. Основният бенчмарк, който следи секторът, е North American Marijuana Index. За последните 12 месеца той се е повишил с над 60%, а при започване на януари реализира исторически високи равнища. За съпоставяне - за същия интервал необятният борсов показател в Съединени американски щати S&P500 e осъществил 14% приход.

След това обаче стартира внезапна промяна, която беше предизвикана от два фактора. Първият е общият срив на финансовите пазари по света, а съответно за този показател отрицателен фактор беше решението на министъра на правораздаването на Съединени американски щати Джеф Сешънс да анулира норма, въведена от администрацията на президента Обама, съгласно която притежанието няма оптимално възможни размери за владеене на канабис в щатите, където той е законен.

Цените на водещите компании следваха показателя North American Marijuana Index, като дo януари и февруари тази година те изживяха същински взрив, само че горните фактори удариха и тях. Все отново с една от най-големите доходности е Canopy Growth - с цели 230%. Канадската компания има плантации с марихуана. Нещо повече - преди към месец тя разгласи желанието си да влага в Гърция, откакто Народното събрание утвърди желанието на ръководещите да позволи развъждането на канабис за медицински цели в южната страна. Условията там се смятат за идеални за развъждане на растението. Друга компания с интерес към нея демонстрира и Aphria - акциите й за последните 12 месеца са поскъпнали с близо 70%.

Все отново за интереса към бранша е индикативен и фактът, че преди година започва и първият борсово търгуван фонд Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF, който за този интервал е направил рентабилност от съвсем 60%. Той копира точно горе упоменатия показател. Интересът на вложителите се усилва - в случай че преди година фондът имаше активи за малко над 60 млн. канадски $, то през днешния ден те са 680 млн. канадски $, което приказва и за висок институционален интерес. Индексът, който покрива след 10 водещи компании в бранша с развъждане на канабис и произвеждане на произведения от него. Преди повече от година друга капиталова компания не съумя да извърши желанието си да пусне първия ETF върху канабиса в Съединени американски щати - през февруари 2017 година ETF Managers Group подаде документи в Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на (SEC) за регистрация на AgroSphere ETF, който трябваше да покрива 69 компании, само че по този начин и не е стартирал до момента.

Консолидация на хоризонта

В момента секторът е много фрагментиран - релативно дребни компании (за критериите в Северна Америка). Това обаче носи капацитет за сливания. През последната година и изключително месеци станахме очевидци на няколко огромни такива.

В края на януари Aphria разгласи, че ще купи конкурентната Nuuvera за 670 млн. $, а офертата ѝ от 8.50 $ за акция съставлява 21% награда от цената. Всъщност това е още една опция за осъществяване на рентабилност.

Пак през януари две от най-големите компании в бранша също подписаха договорка - Aurora Cannabis купи по-малката CanniMed Therapeutics за 1.1 милиарда $. С това сътвориха корпорация на стойност 6 милиарда $.

Да не забравяме рисковете

Еуфорията към акциите на фирмите в бранша е обяснима, само че към тях има и много опасности. Един от тях е свръхпроизводството. Анализатори предизвестяват, че предлагането може да е по-високо от търсенето, което да докара до спад на цените на продукцията. Това в последна сметка ще докара до стесняване на маржовете, а от там и на облагите. Последното не се харесва на вложителите и те може да стартират да продават акции.

Регулаторните ограничения също са фактор, който може да повлияе върху цените на акциите. Поправката на Джеф Сешънс е ослепителен образец за това. Освен това продуктите с канабис за медицински цели минават през утвърждението на федералната организация по храните и медикаментите (FDA) в Съединени американски щати. Акциите на доста от тях са създали мощен скок още преди да има утвърждение, само че негативно мнение може да докара до срив в цените им. Освен това при някои медикаменти към момента не е потвърден изцяло резултатът им.

Другите опасности, за които сме писали, са следните - пазарът на фирмите е стеснен главно в Северна Америка и страни, където няма възбрана за потреблението на лекарства с канабис. Това лимитира опциите на производителите да порастват на повече пазари. Една от очакванията им въпреки всичко е Канада, където се чака през тази година цялостна заверка.

Освен това постоянно акциите на производителите на марихуана попадат в категорията penny stock, а доста от тях се търгуват на OTC пазар – извънборсов, което носи риск да не се реализира най-справедливата цена за тях или да се усилят разноските за такси и комисиони.

* Материалът е с осведомителен темперамент и не е рекомендация за покупко-продажба на скъпи бумаги
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР