[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Майчино-феталната медицина е субспециалност,

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Майчино-феталната медицина е субспециалност,
Коментари Харесай

Майчино-феталната медицина цели да предотврати усложнения при рискова бременност

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Майчино-феталната медицина е субспециалност, отдадена напълно на бременната жена и нейното дете. Тя съставлява профилирана област в границите на акушерството и гинекологията, която посредством необятен набор от проучвания, диагностични и лечебни процедури си слага за последна цел здравето на майката и плода още от самото му появяване.

Основната цел на това направление е да употребява най-иновативните средства за навременна високоспециализирана диагностика на бременността. Фокус в работата на водещите експерти по фетална медицина е следене на плода по време на интраутробното му развиване. Специалистите работят интензивно, с цел да открият всички рискови фактори, които биха довели до увреждане или страдалчество за плода с главната задача да ги профилактират и предотвратят. Напредването на техническите средства и здравната инсталация, проучванията и анализите в последните години разрешават достигането до доста обстоен разбор за положението на бременната и плода. Специалистите могат да дават извънредно прецизна оценка за това дали една бременност протича без затруднения, или има характерни затруднения, даже те да не са намерили към момента своя клиничен израз.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Феталната медицина обезпечава сигурност за положението на плода и майката, като е в непрекъснато взаимоотношение с други специалности. Съвременната фетална медицина и достиженията в региона имат за цел във допустимо най-ранен стадий от протичането на бременността да се диференцират нискорисковите от тези с висок риск.

Навременната връзка с генетици, специалисти по образна диагностика, неонатолози, ендокринолози, кардиолози, хирурзи и други е в основата на това да се вземат най-хубавите решения при следене на рискова бременност. Тези общи старания на разнообразни експерти целят посредством феталната медицина да подсигуряват здравето на плода и здравето на майката по време на бременността.

С въвеждането на първокласен скрининг за хромозомни болести в първия триместър се реализира понижаване на инвазивната диагностика, което е от голяма важност за понижаване на непотребните операции поради многото подправено позитивни резултати при " остарелия скрининг ". В същото време броят на хромозомните болести, които се откриват по време на бременност, пораства. Сериозно достижение в региона на майчино-феталната медицина е и възходящият брой вътреутробни интервенции, вследствие на което са факт от ден на ден избавени високорискови бременности.

В региона на актуалната майчно-фетална медицина са нужни профилирани знания и схващане на комплицираните биохимични и биофизични процеси, протичащи сред майката и плода. Това постанова работата с необятен диапазон от лабораторни проучвания, преодоляване на методите на профилираната образна диагностика и други, а това прави спомагателната и модерна подготовка в тази област не просто целесъобразна, а наложителна.

Усилията на Асоциацията по майчино-фетална медицина през последните 10 години бяха ориентирани към повишение на броя на бременните, преминаващи първи триместър скрининг. Д-р Мария Янкова: Жените би трябвало да знаят какви прегледи да посетят, когато са бременни

Д-р Мария Янкова е акушер-гинеколог, съветник по фетална медицина и ръководител на управителния съвет на Асоциацията по майчино-фетална медицина. Завършила е медицина в София през 2000 година, а през 2006 година придобива компетентност по акушерство и гинекология. Има магистратура по здравен мениджмънт и е защитила докторантура с тематика " Управление на рисковете по време на бременност ". Ученик е на проф. Кипрос Николаидес – началник на водещата в международен проект Фондация по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон, където е специализирала и сертифицирана в региона на пренаталната диагностика, 1-ви триместър скрининг на бременността, фетална ехокардиография, инвазивната диагностика и други Извършва профилирана фетална диагностика в МЦ " Св. Петка " и основава взаимно с доктор Стратиева през 2010 година O.S.C.A.R. Clinic - One step clinic of assesment of risks. Това е първата за страната профилирана клиника за намиране и профилактика на най-честите затруднения на бременността. От 2011 година е помощник в катедра АГ към Медицинския факултет на Софийския университет в Университетска болница " Лозенец ".

Какво съставлява майчино-феталната медицина?
- Тя е поле в медицината, което непрестанно се развива в международен мащаб и е обвързвано с доста нововъведения. Майчино-феталната медицина откри своето място като субспециалност в границите на акушерството и гинекологията и се обрисуваха водещи центрове и експерти, обезпечени с всичко належащо за поддържане на доста високо равнище. С въвеждането на първокласен скрининг за хромозомни болести в първия триместър успяхме да понижим инвазивната диагностика – амниоцентезите, с към 40%, което е от значително значение за родителите, които бяха подлагани на непотребни операции заради многото подправено позитивни резултати от " остарелия скрининг ". В същото време броят на хромозомните болести, които откриваме по време на бременност, пораства. Постижение е и възходящият брой вътреутробни интервенции, както и положителното взаимоотношение с сътрудниците от другите специалности, вследствие на което имаме от ден на ден избавени високорискови бременности.

Кога проследяващият акушер-гинеколог включва експертизата на експерта по фетална медицина?

- Първите два прегледа, за които е належащо бременните да се насочат към профилирани центрове, са строго целесъобразни. Първият се прави сред 11-а и 13-а гестационна седмица – 1-ви триместър скрининг на бременността. Вторият е сред – 20-а 23-а седмица, феталната морфология, и последният се възнамерява за интервала 31-33-а седмица и касае хипертоничните затруднения на бременността. През останалото време бременната комуникира главно с проследяващия акушер-гинеколог.

Кои специалности са ангажирани за качественото следене на бременността?

- Феталната медицина е в непрекъснато взаимоотношение с другите специалности, с цел да се вземат най-хубавите решения при следене на рискова бременност. В непрекъсната връзка сме с генетици, специалисти по образна диагностика, неонатолози, ендокринолози, кардиолози, хирурзи и други.

Какво би трябвало да се направи, с цел да бъдат понижени затрудненията по време на бременност?

- Работим интензивно в посока да се обезпечи достъп до профилирана диагностика на най-широко национално равнище. Първо, не всички бременни са осведомени от какви прегледи се нуждаят. Не би трябвало да се позволява жена да не знае, че е целесъобразен 1-ви триместър скрининг за хромозомни аномалии при започване на бременността, както и за идващите прегледи. С други думи, достъпът до способен обзор би трябвало да е обезпечен за всички бременни, както и да се укаже в кои центрове у нас се прави такава активност. Те сами ще преценяват къде им е най-удобно да отидат и ще си провеждат прегледите. Това е една от задачите на нашата асоциация, а тя е част от главната ни задача за създаване на една обща национална тактика за скрининг за затруднения на бременността – освен за хромозомни болести, само че и за високо кръвно по време на бременност, гестационен диабет, риск от прибързано раждане и други, за реализирането на която работим в последните 10 години. Една такава тактика би трябвало да покрие скрининга за опасности по време на бременност с обособени национални центрове и обрисуван път на пациента, това би довело до един първокласен скок в грижата за бременните и бъдещото потомство.

Миналата година представихте въвеждането у нас на скрининг за прееклампсия и прибързано раждане. Какво демонстрират резултатите все още?

- Той понижи тежките затруднения на бременността, свързани с високо кръвно, с повече от 50%, което е голям триумф за нашата област. Намаляха фрапантно и случаите на затруднения при високорисковите за хипертонични затруднения бременности. Това значи, че даже да е налице подобен риск и клиничните признаци да стартират, ние сме в положение да го профилактираме и направляваме до степен на сигурност за майката и плода. Преди 10 години това беше изцяло невероятно, лекувахме към този момент основаните животозастрашаващи затруднения. Разпознаваме също по-добре бременните с висок риск за прибързано раждане и имаме опция да удължим бременността до допустимо най-късен период.

С какво Четвъртият интернационален конгрес по майчино-фетална медицина ще надгради досегашните?

- Ще има необятна полемика на тематика дефиниране на към този момент не толкоз новите области в огромната компетентност акушерство и гинекология - фетална медицина, майчино-фетална медицина и перинатология, както и новите условията към спомагателната подготовка на експертите, които ги практикуват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР