[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала [Financial Times] Смаляване Увеличаване Преглед

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала [Financial Times] Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

Испания задмина Италия по БВП на човек от населението

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала [Financial Times] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала [Financial Times] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала [Financial Times] Смаляване
Още по тематиката
МВФ предизвести, че Съединени американски щати и Китай могат да навредят на световния напредък

Фондът удостовери прогнозите си за световнта стопанска система през идващите две години
18 апр 2018
Икономическата интензивност на еврозоната се е забавила през март

Очакванията за стопански напредък обаче остават
7 апр 2018
Ще ръководи ли популизмът в Италия?

Популистите " Северна лига " и Движение " 5 звезди " могат да сключат коалиция, като изключат Силвио Берлускони от сметките
27 мар 2018
Докладът на Международния валутен фонд (МВФ) " Световна икономическа вероятност ", оповестен по-рано тази седмица, носи положителни вести за Мадрид и неприятни за Рим. От данните излиза наяве, че през 2017 година Испания е задминала Италия по БВП (БВП) на човек от популацията по паритета на покупателна дарба.

Докладът е въодушевяващ знак за икономическото възобновяване на Испания след рецесията, само че също алармира за застоялост в Италия. Според прогноза на МВФ през идващите пет години Мадрид ще е по-богат със 7%, до момента в който преди десетилетие Рим водеше с 10%.

Две страни - два разнообразни истории

Данните за миналата година и прогнозите демонстрират разликата в икономическото развиване на двете страни, които бяха измежду най-тежко засегнатите от рецесията през 2008 година - сега испанската стопанска система е една от най-бързо растящите в Европа, до момента в който Италия фрапантно изостава.

" От XVI в. насам Италия и Испания се надпреварват, само че в този момент те имат преимущество ", разяснява Карло Маффе, професор от Университета Bocconi в Милано. " Испания се движи по по-солидна и безапелационна траектория от Италия от 2011 година насам, тъй че това е предстоящо ", изяснява той пред Financial Times.

От оповестените прогнози на МВФ излиза наяве още, че до 2023 година някои от някогашните комунистически страни - като Словакия и Чехия да вземем за пример, също ще задминат Рим по този индикатор. Именно икономическата застоялост е една от аргументите за политическото разделяне в Италия - популистките партии завоюваха доверието на гласоподавателите с обещания за по-ниски приходи, които набраха особена известност в южните и по-бедни елементи на страната.
Същите партии се брандираха и като евроскептични, ловко яхвайки вълната на общественото въодушевление сходно на сътрудниците си от Германия, Франция и България.

Според старшия анализатор към KBC Ливен Нопе Италия " продължава да съставлява опасност за еврозоната ". Допълнителни отрицателни фактори са застаряващото население, изоставащата продуктивност и задлъжнялостта на страната.

Но триумфът на Испания не се дължи толкоз на лични заслуги, колкото на италианските провали. Макар Мадрид да бележи по-бърз ритъм на годишен растеж по отношение на Франция, Германия и Англия от 2015 година насам, испанската стопанска система е едвам 2% по-голяма по отношение на 2008 година - по-слабо възобновяване от това в доста други страни от Европейски Съюз.

" Последните резултати за испанската стопанска система са положителни и окуражаващи, както и последните прогнози на институции като МВФ, само че има доста работа за извършване. Трябва да създадем работни места и работим по това ", разяснява министърът на стопанската система на Испания Роман Есколано пред изданието.

Въпреки това позициите на Мадрид остават надалеч по-добри от тези на Рим. Докато през 1997 година Италия заемаше 18 място в класацията на МВФ за най-богата стопанска система по Брутният вътрешен продукт на човек от популацията, в този момент е на 33-то, а през 2023 година упованията са да падне до 37-мо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР