[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

Как да печелим от редките индустриални метали

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Бумът при електрическите автомобили ще удвои търсенето на литий до 2025 година

Южна Америка и Китай се конкурират за лидерската позиция в производството на редкия метал
1 фев 2018
Електромобилите направиха кобалта най-горещата суровина на 2017 година

Цената на метала е скочила със 120% за годината, до момента в който Bloomberg commodity index се намали с 4%
21 дек 2017
България може да стане европейски състезател на пазара на редки метали

Никола Добрев, ръководител на съвета на шефовете на " КЦМ 2000 " АД пред " Капитал Daily "
24 ное 2014 Когато в края на януари международните тържища внезапно се намалиха и за няколко дни доста хора се чудеха какво да вършат, с цел да се предпазят от възможен нескончаем спад, банки и анализатори излязоха с отчети и изказвания, че индустриалните метали са положително леговище при борсов срив.

" Разпродажбите на облигации и акции, нарасналата волатилност (индексът VIX) дават опция да се трансферират средства към индустриалните метали като цинк и мед ", уточни Citibank в собствен коментар, съгласно който те носят по-висока рентабилност в интервали на стабилен стопански напредък и увеличаващ се инфлационен напън.

Индустриалните метали, както приказва и името им, имат значимо и съществено приложение в доста браншове на стопанската система, а от цените им зависи постоянно крайната стойност на продукцията. Извън добре познатите стомана, алуминий (които пък са в полезрението поради новите мита в САЩ), мед, цинк и така нататък има и някои по-малко познати и редки метали, чието приложение става все по-голямо и значимо. А причина за последното е развиването на технологиите и нововъведенията.

Някои от металите се търгуват на стокови тържища (commodities exchanges), а други не, което прави по-трудно добиване на рентабилност от тях, само че не и невероятно. Цените се движат повече от търсенето и предлагането в съответните браншове, в които се употребяват, постоянно от регулативни фактори (квоти, мита, такси), а от време на време и от спекулативни планове.

Литиево-йонна звезда на хоризонта

В момента една от звездите при индустриалните метали е кобалтът. За предходната годинa цената му е повишена 120%, а от началото на тази продължава нагоре и единствено преди дни удари исторически връх от 84 250 $ за звук. За съпоставяне - преди две години беше на историческо дъно от 21 750 $. Или за този интервал е направил близо 300% възвращаемост. Друга звезда на металните пазари е литият – цената му съвсем се утрои за две години и половина, а през януари тази година удари исторически връх - 16 500 $ за метричен звук.

Причината за този взрив е към нас, постоянно в джоба и на бюрото ни. Двата метала са съществени съставни елементи в производството на литиево-йонни акумулатори, а възходящото търсене на смарт телефони, преносими компютри, таблети и зараждащият, само че с голям капацитет пазар на електрически автомобили водят до растеж на цените им. В същото време добивните компании, които извличат тези редки детайли, са малко и пораждат подозрения дали увеличаващото се търсене ще може да бъде задоволено през идващите години.

Например до 2025 година се чака търсенето на литий да се удвои, което ще е фактор в поддръжка на цената му. И защото допреди години търсенето не беше огромно, нямаше и добре развъртян пазар на тези детайли, те не бяха и толкоз познати за вложителите. Затова и сега да вземем за пример компании като Apple стартират да работят непосредствено с производителите, с цел да задоволят потребностите си. Основните играчи в бранша за литий са Чили, Аржентина и Боливия, което в последно време им завоюва името " Саудитска Арабия на Южна Америка ". Кобалтът пък се добива най-вече в няколко африкански страни.

Инвестицията в тези метали ще зависи от развиването на пазара на мобилни телефони и повишаващата се известност на електрическите автомобили. Пазарът на литиево-йонни акумулатори през 2012 година се оценяваше на съвсем 12 милиарда $, а към края на 2016 година се е удвоил и продължава да пораства. Преди 5 години производството на коли държеше 14% от този пазар, до момента в който към края на 2016 година дава отговор за 25%.

Технологиите, развиването на медицината и напредъкът като цяло водят до увеличено търсене и на други редки индустриални детайли като родий, манган, иридий и други. Съществува обаче риск - фирмите и техните научни лаборатории, като се изключи че непрекъснато работят върху нови артикули, търсят и способи да усъвършенстват и понижат своите разноски. Така да вземем за пример през 2011 година иридият нарастна до над 1000 $ за унция, движен от взрива на LED екраните и тъчскрийновете. Впоследствие някои производители започнаха да употребяват заместители, които за 3-4 години свиха цената му на половина. Какво предлага пазарът
Някои от огромните ETF и ETN за метали

Power Shares DB Base Metals Double Long ETN
Power Shares DB Base Metals Long ETN
iPath Pure Beta Industrial Metals ETN
iPath DJ UBS Industrial Metals Total Return Sub Index ETN
Market Vectors Rare Earth Strategic Metals ETF
RBS Rogers Enhanced Industrial Metals ETN
UBS E TRACS CMCI Industrial Metals Total Return ETN
SPDR S&P Metals & Mining ETF
Как да влагаме

Инвестицията в редки индустриални метали не е толкоз лесна, както е да вземем за пример в злато и сребро. Причината е, че доста дребна част от тях са борсово търгувани – едвам от 2010 година на Лондонската железна борса се търгуват фючърсни договори на кобалта. Освен това тези материали се добиват като част от по-богато портфолио на компании. Инвестицията в акции на такива компании е една от опциите. Другият вид са борсово търгувани фондове (виж карето и графиката), които опират цените на редките метали или показатели върху тях. За предходната година да вземем за пример фондът AfricaRhodium Debentures, който следи спот цените на родия в южноафрикански рандове, се е повишил с над 100% съгласно данните на Bloomberg.

Родият е метал и над 80% от добитите количества се употребяват за произвеждане на автомобилни катализатори. Цените на металите се наблюдават от характерни и суровинни показатели, а върху тях са основани и много борсово търгувани бумаги (ETN) - не имат физически метали или бумаги на компании, като заемат дълга или къса позиция по даден показател или актив. Те са една от другите възможности на ETF, целяща да минимизира още повече разноските. А обичайните накъде

Налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий от президента Доналд Тръмп в Съединени американски щати ги сложи в центъра на вниманието, а заплахата от ответен отговор от Европа и други страни държи пазара под напън. Това са двата метала наред с медта и цинка, които са с най-голямо значение за индустриалното произвеждане и строителството. Очевидно са и лост за политическо въздействие. Цените им към този момент обаче остават релативно постоянни макар известния напън от дейностите на Тръмп. По-засегната е стоманата, чиято цена падна най-вече през седмицата до 9 март (-6.8%), както и желязната руда (-9%), която е съществена суровина за нея. Алуминият съвсем не е изгубил от цената си през последните дни. Засега по-скоро терзанията на пазарите са, че в случай че се стигне до комерсиална война, тя ще окаже по-голямо на въздействие върху фондовия пазар, в сравнение с стоковия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР