[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по
Коментари Харесай

Напред, но не и нагоре

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Борсовите компании през 2017 година: Силен растеж на облагите и приходите

Увеличеното вътрешно търсене и износът са главните аргументи за положителните финансови резултати
31 яну 2018
Приходите скачат, акциите не

Финансовите доклади на обществените компании не престават да се усъвършенстват, само че това не се отразява на фондовия пазар
8 дек 2017
Най-големите компании: Една добра година

Най-растящи са производителите на машини и съоръжение, високите технологии и храните, нагоре са и търговията и текстилът. Срив има в метали, горива и строителство
1 юли 2017
Дъжд от дивиденти

През 2017 година се чака да постъпи кеш от систематизиране на облаги за 260 млн. лева, което е 70% растеж
23 юни 2017 Борсовият пазар в България нееднократно е посочил, че се движи по някакви свои характерни правила. Така е и в този момент. Болшинството от обществените компании в България могат да се похвалят с доста положителни финансови резултати за предходната година. Не по този начин стои обаче въпросът с доходността, която носят техните акции в последно време. Краят на февруари беше срокът, в който обществените сдружения разгласяват своите консолидирани доклади за последното тримесечие, а до 31 януари разгласиха и самостоятелните си.

На пръв взор има всички фундаментални фактори за растеж на финансовия пазар - най-високият стопански напредък от няколко години и бизнес, който продължава да пораства.

Корекцията на финансовия пазар, която стартира през август предходната година, обаче продължава с известно спиране и до през днешния ден, което не разреши на цените на акциите да се възстановят от пониженията. Подобен опит стартира от края на декември и до края на януари изглеждаше, че главните показатели ще се върнат на августовските равнища. Тогава обаче пристигна краткосрочният и внезапен спад на международните тържища, което се придвижи и върху българската и тя още веднъж пое надолу.

" Сравнително положителните финансови резултати към края на 2017 година поддържаха през февруари представянето на акциите на сдружения като " Софарма трейдинг ", " Химимпорт ", " Трейс груп холд ", " Стара планина холд ". Същевременно пазарът отрази и по-слабите финансови резултати към 2017 година на компании като " Неохим ", Първа капиталова банка, " Топливо ", разяснява пред " Капитал " Красимира Паунина, портфолио управител на " Селект асет мениджмънт ".

Повече доходи и облаги

Повишеното вътрешно ползване и външно търсене са в основата на положителните резултати. Отчетите на борсово търгуваните сдружения бяха и първият знак за протичащото се в стопанската система на корпоративно равнище – това въпреки всичко с изискването, че през последните години повече компании си потеглиха, в сравнение с се качиха на борсата. В този смисъл е добър образец желанието на производителя на птиче месо " Градус " направи IPO за 100 млн. лева

Приходите на огромна част от фирмите, които са съставни елементи на водещите показатели, порастват с двуцифрен ритъм, това се отнася и за облагите им. Средното повишаване при последните даже е по-високо, което значи, че се усъвършенства и рентабилността им. Растеж има в разнородни браншове като услуги, машиностроене и фармация. Това сподели и растежът на Брутният вътрешен продукт на България - предварителните данни регистрираха годишно покачване на стопанската система от 3.6% за 2017 година

Там, където има спад, в множеството случаи той се дължи на характерни и субективни фактори – да вземем за пример при " Алкомет " приходите не престават да порастват, само че поради нарастването в цените на суровините на международните пазари свиват маржовете си.

При групата " Софарма " приходите за пръв път минават 1 милиарда лева, само че облагата се свива поради неналичието на еднократни резултати, които я покачиха съществено през 2016 година Друга огромна индустриална компания - " Неохим ", губи част от приходите си, само че и разноските й се покачват поради цената на природния газ, който е главен запас.

" Свилоза ", която в края на предходната година спря за малко работа поради липса на суровина, също съумява да увеличи приходите и облагата. Общо за годината компанията не е произвеждала 33 дни затова, както и поради главен ремонт на мощности. Подобрените крайни финансови резултати се дължат по-високи продажни цени на целулозата и по-голямото количество създадена продукция.

Интересна е обстановката при " Булгартабак холдинг ", при който производството на цигари към този момент не е главен фокус. Това проличава и от доклада. Продажбите на млечни артикули с марката " Лакрима " и на електроуреди в магазините " Техномаркет " към този момент образуват близо 40% от приходите на холдинга, който е следен от депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. През предходната година той продаде цигарените си марки на British American Tobacco, която има правото да ги създава и продава в България, Русия и адриатическия район, както и се раздели с някои свои сдружения и активи. Последното тримесечие е продаден и мажоритарният дял в производителя на филтри и опаковки " Юрий Гагарин ". Част от тези интервенции са отразени в доклада под други финансови доходи за 91 млн. лева

Интересно е, че две от най-обсъжданите сдружения от последните седмици - тези на ЧЕЗ, които са листвани на фондовата борса, покачват сензитивно облагата си - изключително " ЧЕЗ Електро ". Акциите им обаче въобще не се показват по този начин - от началото на годината и за последните 12 месеца те са надолу. Предстоящата им продажба беше точно това, което поддържаше цените им. Сега обаче свадите и политическото говорене към договорката за продажба на активите на чешката компания в България оказват напън върху книжата.

" За мен по-интересни са консолидираните резултати съответно на холдинговите сдружения, които по принцип търпят по-големи промени по отношение на отразените данни в самостоятелните доклади заради отчитането на представянето на дъщерните компании. Очакванията ми са финансовото показване на част от фирмите доста да се усъвършенства в унисон с позитивните трендове в средносрочен проект за съответните бизнес браншове, в които оперират, а точно: във финансовия бранш, в частност банковата промишленост, както и във фармацевтичния, козметичния бранш, хранително-вкусовата индустрия и други експортно насочени браншове. И надлежно това да бъде отразено от пазарните участници ", сподели Красимира Паунина.

Защо акциите не скачат

Добрите финансови доклади обаче не се трансфораха в по-дълъг катализатор на търговията - цените остават под напън, а размерите и покупко-продажбите малко. " Както наблюдавахме през предходните седмици, имаше лек напън върху цените на част от фирмите, които имаха относително мощно показване през 2017 година Липсата на обилни размери демонстрира, че най-вече са осребрявани облаги при ребалансирането на капиталови портфейли, като позитивните упования на пазарните участници за бъдещия им капацитет преобладават все още ", разяснява Паунина и още:
През последните дни вниманието на вложителите беше съвсем напълно погълнато и от обществените полемики, свързани с възможната договорка за продажбата на вложенията на CEZ Group в България. Тяхната ескалация и нарасналият политически риск за родния пазар в допълнение нажежиха ситуацията и множеството вложители резервираха неутрални позиции в изчакване на развръзката по създалия се проблем. Според мен, колкото по-бързо има изясненост по него, толкоз по-малки биха били евентуалните вреди за развиването на пазара, тъй като единствено предвидимата и постоянна капиталова среда би могла да притегли и задържи обилни задгранични капитали към страната ни.

--------

Материалът и мненията в него имат изчерпателен темперамент и не съставляват рекомендация за взимане на капиталово решение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР