[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Някои от

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Някои от
Коментари Харесай

Дивидентите отвъд борсата

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Някои от най-големите български компании, в които има и много малко акционери, не престават традицията за систематизиране на дял и през тази година. Обемът им за 2018 година обаче е доста по-малък от миналата. Това се дължи най-много на спад в облагите или засилени капиталова интензивност. Разбира се, при някои компании има и леко покачване.

Информацията е значима, защото става въпрос за компании, които преди време са били приватизирани по линия на всеобщата приватизация или са били на борсата и към този момент са се отписали. По тази причина в тях има доста дребни акционери, които обаче не знаят правата си и постоянно пропущат да се възползват от тях – да получат дял, да вземат участие в общо заседание, назад изкупуване или нарастване на капитала. Като цяло доста от непубличните компании имат ниско равнище на бистрота и ценене на правата на дребните акционери. Често повода за отписване от борсата е и точно желанието да няма интервенция от притежатели отвън мажоритарния. Други пък са на другия полюс и постоянно имат доста по-добра корпоративна отговорност даже и от обществените сдружения, които са длъжни да съблюдават доста по-високи стандарти.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Рекордът още веднъж е в Пирдоп

Общо за предходната година ще бъдат разпределени малко над 400 мнл. лева при 620 млн. лева за 2017 година Сумите може и да варират, защото в статистиката не влизат безусловно всички компании. Има и доста огромни, които не разпределят. Дори и по този начин сумата е надалеч по-голяма от тази, която разпределиха през тази година листваните на БФБ сдружения - 147 млн. лева

Традиционно максимален дял разпределя медодобивният цех на " Аурубис " в Пирдоп. През предходната година компанията, която е втората по величина в България по мярка на приходите, раздаде рекордните съвсем 400 млн. лева от облагата за 2017 година Извън мажотирания притежател има 29 хиляди акции, разпределени в над 2000 притежатели. Основен акционер в сдружението е немската група Aurubis (през записано в Австрия дружество), която държи съвсем 20.8 млн. акции (99.86%). През тази година обаче компанията ще разпредели двойно по-малка сума поради намалената облага – за акционерите ще отидат 202 млн. лева

Дружеството има доста поредна политика във връзка с систематизиране на облагата - за три години към акционерите са върнати съвсем 800 млн. лева Политиката на основания в Пирдоп цех е отворена и към ползите на дребните акционери - в града има информативен център, където всеки може да получи информацията, която го интересува. От листата с присъствалите на общото заседание акционери обаче не проличава да е имало огромна заинтригуваност от дребните притежатели - отвън мажоритарния е участвал единствено още един собственик на акции. Все отново това на ги лишава от правото да си получат дивидента.

На второ място по мярка на дивидента е " Солвей Соди ", който ще е по-нисък през тази година. От отписването й от борсата през 2002 година обаче компанията е разпределила над 1 милиарда лева измежду акционерите си, като единствената година, в която е пропуснала да направи това, е 2005 година

Сред огромните индустриални и добивни компании, които дават дял, е и " Асарел Медет ". През последните две години тя е разпределила надлежно 51 и 84 млн. лева от облагите си, като това излиза наяве в отчетите за активността на компанията за 2018 година и 2017 година

През тази година управлението на предприятието е предложило подобен да не се разпределя, съгласно дневния ред на общото заседание. По време на провеждането му обаче ръководителят на Надзорния съвет и акционер Димитър Цоцорков е направил друго предложение за систематизиране, което е било признато.

От протокола на събранието обаче не излиза наяве какво е било то. От компанията също не пожелаха да разясняват пред " Капитал ". През тази година тя направи и процедура по назад изкупуване на акции, при която са били извършени 558 хиляди акции, или 13.9% от капитала, които в този момент са в самото сдружение и действително са без права. Целта е след това този дял да бъде продаден на нов вложител.

Сред фирмите със постоянна дивидентната политика са два от най-големите производители на бира - " Карлсберг България " и " Загорка ". Другата компания от топ 3 " Каменица " обаче няма да разпредели и през тази година част от облагата си.

Кой не разпределя

Най-голямата компания в България, която има и забележителен брой дребни акционери, е " Лукойл Нефтохим ". През предходната година тя още веднъж излезе на загуба след краткотрайни облаги през 2016 и 2017 година От приватизацията й и слизането от фоновата борса тя обичайно е на загуба, което не й разрешава да разпределя дивиденти, а когато има облага, тя всекидневно отива за покриване на загубите. " Биовет " също е измежду огромните някогашни борсови сдружения, които няма да разпределят дял от облагата си, която за 2018 година е 28 млн. лева

Печалби няма да разпределят и КЦМ, " Балканфарма Дупница ", " Агрополихим ". Решенията да не се дава дял обаче не са безусловно неприятни, защото всяка компания има избрана политика в тази посока – било поради вложения или разгръщане. В случая казусът по-скоро е за дребните акционери, които не могат да монетизират вложението си, още повече в случай че непубличната компания не прави противоположни изкупувания на акции от тях. Да напомним!

След като Общото заседание на акционерите гласоподава дял, неговото погашение би трябвало да стартира в границите на 3 месеца по закон. Дивидентът има отминалост 5 години и в случай че в този интервал не е потърсен, сумата се връща в сдружението и акционерът губи правото си на сумата. Всеки притежател би трябвало да има своя депозитарна квитанция, която е получил при приватизацията. Важно е да се знае, че броят на акциите, които написа, че има в нея, може да не дава отговор на действителния брой. Причината е, че сдружението може да е предписание нараствания на капитала или други преобразования. Национална агенция за приходите и Централният депозитар имат услугата EWALLET, която разрешава на всяко физическо лице, което има Персонален идентификационен код (ПИК) от приходната организация, да ревизира гратис онлайн какви финансови принадлежности има. Другият вид е инспекция в капиталов медиатор, за което ще се заплати такса.

Най-лесното нещо, което може да се направи, е да се откри контакт с компанията, където в най-честия случай би трябвало да се попълни формуляр и да се подаде банкова сметка за превод на дял. Последният не се изплаща на ръка. Ако предходните години (до 5) е имало подобен, той също би трябвало да бъде преведен на акционера. За физическите лица ще бъде удържан налог от 5% при източника, т.е. ще бъде получен чистият му размер. При умрял акционер наследниците му унаследяват акциите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР